fbpx
Skip to main content

Σενάριο για νέα φορολόγηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων και συλλογικών επενδύσεων

Σενάριο για νέα φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων εμφανίζεται να εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, εντάσσοντας στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο που αφορά στα "κόκκινα δάνεια" τη ρύθμιση που θα προβλέπει τη φορολόγηση του ενεργητικού των ΑΕΔΑΚ (εταιρειών διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων), ΑΕΕΧ και άλλων επενδυτικών εταιρειών (ΟΣΕΚΑ).

Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν φορολόγηση του ενεργητικού των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 0,05% σε ετήσια βάση, των Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων με 0,35%, των Μικτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων με 0,5% ενώ το ενεργητικών των Μετοχικών Α/Κ εξετάζεται να φορολογηθούν με 0,75%, κατηγορία στην οποία αναμένεται να περιληφθούν και οι ΑΕΕΧ και ΑΕΕΑΠ.
 
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα συνολικά κεφάλαια που θα εξασφαλιστούν από την νέα αυτή επιβάρυνση υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ.  

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, το ζήτημα της αλλαγής του φορολογικού τους πλαισίου βρισκόταν για καιρό πάνω στο τραπέζι. Οι ΑΕΕΑΠ μέχρι σήμερα διαθέτουν ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά φορολογικά πλαίσια λειτουργίας στην Ε.Ε. και εάν αυτό αλλάξει θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον κλάδο.

Η φορολόγηση τους προσδιορίζεται βάσει της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα και των ταμειακών διαθεσίμων με φορολογικό συντελεστή 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου παρέμβασης (επιτόκιο αναφοράς) της ΕΚΤ προσαυξημένου κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.