fbpx
Skip to main content

Προσοχή : Tελευταίες αλλαγές

Σύμφωνα με την απόφαση του ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1057/2016 απαλλάσσονται, από το φορολογικό έτος 2016 και μετά, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία - βάσει σύμβασης μίσθωσης έργου - παρέχουν υπηρεσίες προς το Δημόσιο ή τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εφόσον η αμοιβή, που λαμβάνουν, δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α. και τα ίδια δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φυσικά πρόσωπα, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνεργοι, που συμβάλλονται με το Δημόσιο ή τους Ο.Τ.Α., κυρίως για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, και φορολογούνται ως μισθωτοί, να μην υποχρεούνται πλέον σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, ακόμα και αν οι αμοιβές, που λαμβάνουν, ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, υπό τις ανωτέρω πάντα προϋποθέσεις.


Με το Ν. 4389/2016 αυξάνεται από 1/6/2016 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στο 24% από 23% που ισχύει ως 31/5/2016.


Επίσης από την ίδια ημερομηνία εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ η δεύτερη ομάδα νησιών που είναι η Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.


Αναλυτικές οδηγίες για την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ δίνονται με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1061/2016 της Γ.Γ.Δ.Ε.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1064/2016 οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με βάση τις μεταβολές που επήλθαν με το ν. 4389/2016 διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής του δηλαδή από 27/5/2016 και μετά και δεν τίθεται θέμα αναδρομικής παρακράτησης.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.