fbpx
Skip to main content

Φοροκαταιγίδα πλήττει τις ασφαλιστικές εταιρείες

Μακρύς ο κατάλογος των φόρων και των επιβαρύνσεων που πλήττουν άμεσα και έμμεσα την ασφαλιστική βιομηχανία – Ποια βάρη αυξήθηκαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Μπορεί να μην δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στο θέμα, ωστόσο ο ασφαλιστικός κλάδος συγκαταλέγεται στους ιδιαίτερα πληγέντες από το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

«Δεν υπάρχει διάταξη που να μην πλήττει και να μην μας επιβαρύνει με κάποιον τρόπο, άμεσο ή έμμεσο» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος της αγοράς.

Έτσι, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν από τον Ιούλιο του 2015 έως σήμερα και επιβαρύνουν την ιδιωτική ασφάλιση, συγκαταλέγονται:

• Η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29% και του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων από το 10% στο 15% (το τελευταίο ισχύει από το 2017 για τα κέρδη χρήσης 2016).

• Η εκτίναξη του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% αρχικά στο 23% και στη συνέχεια στο 24%. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλους κλάδους όπου ο φόρος προστιθέμενης αξίας μετακυλύετε στον τελικό καταναλωτή, αυτό δεν ισχύει για την ασφαλιστική βιομηχανία καθώς σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και στην Ελλάδα) δεν επιβάλλεται ΦΠΑ. Άρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες ΦΠΑ χωρίς να μπορούν να τον εκπέσουν.

• Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επί των αποδοχών (και των εργαζομένων κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα).

• Η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα, καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τοποθετήσει σε ακίνητα σημαντικό ποσοστό των αποθεματικών τους.

• Μέσα από την πολλαπλάσια φορολόγηση των ΑΕΔΑΚ, επιβαρύνονται όσες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν θυγατρικές στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

• Η μεγαλύτερη ωστόσο φορολογική επιβάρυνση έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2015 και αφορούσε την αύξηση του συντελεστή στο φόρο που επιβάλλεται επί της παραγωγής συγκεκριμένων ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Η δυσφορία όμως του ασφαλιστικού κλάδου για τη φοροκαταιγίδα του τελευταίου δωδεκαμήνου δεν σταματά στις εταιρείες αλλά επεκτείνεται και στους διαμεσολαβούντες, όπου εκεί τα παράπονα είναι εντονότερα.

Τα στελέχη του κλάδου έχουν καταγγείλει επανειλημμένως το πολύ υψηλό επιβάρυνσής τους από το 2017 λόγω του αυξημένου φορολογικού συντελεστή και κυρίως εξ' αιτίας της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα.

«Θεωρείται βέβαιο πως θα δούμε φούντωμα των ''μαύρων κωδικών''» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προβλέποντας πως τέτοια μέτρα θα φέρουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών του κλάδου.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.