fbpx
Skip to main content

Με "σφεντόνες" το ΥΠΟΙΚ στη μάχη της απόδειξης

Αν και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο μέσον της καλοκαιρινής περιόδου και η κίνηση στις τουριστικές περιοχές κορυφώνεται, οι πληροφορίες που φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών από τις τουριστικές περιοχές αναφορικά με το πρόβλημα της φοροδιαφυγής μόνο αισιοδοξία δεν επιτρέπουν.

Τα στοιχεία από την απόδοση του ΦΠΑ στα νησιά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, απογοητευτικά αφού οι ταμειακές μηχανές έχουν ουσιαστικά σιγήσει και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην φθάσει τελικά στα δημόσια ταμεία, αλλά να καταλήξει στις τσέπες όσων δεν τηρούν τη φορολογική νομοθεσία και δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Ενδεικτικό των χαμηλών στροφών με τις οποίες κινείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε αυτό το πεδίο – η αρμόδια για την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού- είναι ότι αν και βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί στοιχεία για τον αριθμό και τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων που έχουν γίνει από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Πληροφορίες από την Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (την υπηρεσία που υπάγεται στη ΓΓΔΕ και αντικατέστησε το ΣΔΟΕ στον προληπτικό έλεγχο) κάνουν λόγο για έναν πολύ μικρό αριθμό ελεγκτικών συνεργείων που έχουν μεταβεί στα νησιά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν "για να δημιουργήσουν κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης στην αγορά".

Ουσιαστικά, όπως λένε γνώστες των διαδραματιζόμενων στην Καραγιώργη Σερβίας, είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος ο κίνδυνος αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, να χαθεί φορολογικά η καλοκαιρινή σεζόν και τα έσοδα να μην είναι τα προβλεπόμενα. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την πιθανότητα να μην πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι και αργά ή γρήγορα να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος κόφτης δαπανών που δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο μισθούς και συντάξεις.

Η Γραμματεία Εσόδων επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να δώσει επικοινωνιακά έναν τόνο ενεργοποίησης του μηχανισμού με την ανακοίνωση ότι θα εφαρμοστεί το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία μέτρο της διακοπής λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται επανειλημμένως να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ. Ωστόσο, το μέτρο αυτό για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει οι έλεγχοι να είναι συστηματικοί, επαρκείς και μεγάλοι σε αριθμό. Κάτι το οποίο η αγορά δεν έχει πειστεί ακόμη ότι συμβαίνει.

Μέγα πρόβλημα είναι και τα "αστεία" πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Υπό τις εντολές των θεσμών τα αυτοτελή πρόστιμα καταργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και αντικαταστάθηκαν από πρόστιμα που είναι ίσα με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Αυτό έχει οδηγήσει σε πρόστιμα μερικών ευρώ για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, για παράδειγμα, στον κλάδο της εστίασης. Το πρόβλημα έχει ήδη απασχολήσει την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και τους θεσμούς και αναμένεται η επίλυσή του με επαναφορά των αυτοτελών προστίμων πολύ σύντομα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.