fbpx
Skip to main content

Υπ. Οικονομίας: 30 εκατ. για την κατάρτιση εργαζομένων

Οι ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι που προέρχονται κατά προτεραιότητα από στρατηγικούς τομείς του νέου ΕΣΠΑ: αγροδιατροφή, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, πληροφορική & επικοινωνίες, υλικά-κατασκευές, υγεία.

Στην έκδοση πρόσκλησης για τη δράση «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η πρόσκληση αφορά στον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στην παροχή της σχετικής κατάρτισης και την πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν και έχει ως στόχο να δώσει στους εργαζομένους πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες επί του επαγγέλματός τους, με άμεση και θετική επίπτωση στην επαγγελματική τους ικανότητα.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και η εμβέλεια της εφαρμογής της αφορά στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Οι ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι που προέρχονται κατά προτεραιότητα από τους εννέα στρατηγικούς τομείς του νέου ΕΣΠΑ: αγροδιατροφή-βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υλικά-κατασκευές, υγεία.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε σχετικά ότι «η πρόσκληση εντάσσεται στη συνολικότερη αναπτυξιακή στρατηγική που η κυβέρνησή μας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μεθοδικά. Έρχεται σε συνέχεια της πρώτης μεγάλης παρέμβασης με τα Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων για τις Επιχειρήσεις και εκδίδεται σε συνδυασμό με την πρόσκληση για την παροχή επιμόρφωσης, κατάρτισης και μετεκπαίδευσης στους ανέργους ναυτικούς, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες μείζονες παρεμβάσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων».

Η πρόσκληση αφορά τους φορείς που εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων:

- Επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ,

- Θεσμικοί Κοινωνικοί Εταίροι,

- Κλαδικοί φορείς,

- ΝΠΔΔ Εκπροσώπησης Επιμελητηρίων ή Συνδέσμων Επιχειρήσεων,

- Ομοσπονδίες Εργαζομένων, που νομιμοποιούνται να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

- Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων,

1. Οι δυνητικοί δικαιούχοι των πράξεων θα πρέπει απαραίτητα να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Να είναι εθνικής εμβέλειας,

ii. Να τεκμηριώνουν τη διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πράξης, για την οποία υποβάλλουν αίτηση.

iii. Στην περίπτωση που η υλοποίηση των ενεργειών κατάρτισης πραγματοποιηθεί και με ίδια μέσα, ο δυνητικός δικαιούχος εκτός των ανωτέρω i. και ii. σημείων θα πρέπει κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη να έχει εκτελέσει και ολοκληρώσει επιτυχώς συγχρηματοδοτούμενες ή και αυτοχρηματοδοτούμενες ενέργειες κατάρτισης αντίστοιχου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με την διαδικασία των ιδίων μέσων.

2. Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συντάξουν και να υποβάλουν σχέδια δράσης τα οποία θα αφορούν, κατά προτεραιότητα, στους ακόλουθους εννέα (9) στρατηγικούς τομείς της χώρας:

•Αγροδιατροφή - Βιομηχανία Τροφίμων

•Ενέργεια

•Εφοδιαστική Αλυσίδα

•Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες

•Περιβάλλον

•Τουρισμός

•Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

•Υλικά - Κατασκευές

•Υγεία

Τα σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να στηρίζονται σε τεκμηριωμένη διάγνωση των αναγκών των εργαζομένων στον στρατηγικό τομέα στον οποίο επικεντρώνεται το σχέδιο δράσης. Δύναται να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν σε περισσότερους του ενός τομείς υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται ο χαρακτήρας της παρέμβασης σε αυτούς.

Παρεμβάσεις που αφορούν στην απόκτηση και πιστοποίηση οριζόντιων βασικών δεξιοτήτων (π.χ ΤΠΕ) δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

Οι ωφελούμενοι από τις πράξεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης δεν μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι.

3. Στόχος των προγραμμάτων κατάρτισης είναι οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι) να αποκτήσουν πρόσθετες- της άσκησης του επαγγέλματός τους- γνώσεις, δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας. Η συμμετοχή στις εξετάσεις για τη λήψη πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων είναι υποχρεωτική και αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε σχέδιο πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει:

-Διαμόρφωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε επιλεγμένες ειδικότητες βάσει διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας και ειδικότερα βάσει των αναγκών για ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και επίκαιρων γνώσεων.

-Παροχή κατάρτισης με βάση τα ως άνω προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

-Πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων /δεξιοτήτων από τα ως άνω προγράμματα, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και

της ικανότητάς τους από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ΕΟΠΠΕΠ.

Η πιστοποίηση θα παρέχεται με βάση τυποποιημένες διαδικασίες που είναι ελεγμένες από τους αρμόδιους φορείς διαπίστευσης ή τον ΕΟΠΠΕΠ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι σε κάθε σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύουν και να εξασφαλίζουν την επίτευξη της πανελλαδικής κάλυψης της παρέμβασης. Ο αριθμός των ωφελουμένων (εργαζόμενοι) που θα συμμετέχουν στο κάθε σχέδιο θα ορίζεται στην υποβληθείσα πρόταση και θα προκύπτει από τη διάγνωση αναγκών. Θα πρέπει να διασφαλίζεται τεκμηριωμένα η συμμετοχή ωφελουμένων από το σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας. Σε περίπτωση που το σχέδιο δράσης δεν προβλέπει την συμμετοχή ωφελουμένων και από τις 13 περιφέρειες, τότε θα πρέπει να τεκμηριώνεται η περιορισμένη επικέντρωση της παρέμβασης σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση καμίας επιχείρησης ή κλάδου επιχειρήσεων.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.