fbpx
Skip to main content

Απαλλαγή ΦΠΑ & Ένταξη Στο Κανονικό Καθεστώς Αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10,000) ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ. ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η υπαγωγή μίας επιχείρησης στο καθεστώς μικρών επιχειρήσεων του άρθρου 39 δεν μπορεί να εφαρμοστεί για αγρότες ενταγμένους στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41. Επίσης στο ειδικό καθεστώς αγροτών δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι  ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν βιβλία σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. Κατά συνέπεια το μόνο που είναι εφικτό για το φορολογούμενο του ερωτήματος είναι η προσθήκη της αγροτικής δραστηριότητας, με δήλωση μεταβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. χωρίς ένταξη στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1126/2015 η προβλεπόμενη από το άρθρο 39 απαλλαγή από τον ΦΠΑ ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και μέχρι τη λήξη αυτής και εφαρμόζεται υπό τον όρο ότι πληρούται το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων. Επιπλέον το αυτό ισχύει και σε περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητες της κατά τρόπο που εκτιμάται ότι θα τις αποφέρει αυξημένα έσοδα. Κατά συνέπεια εάν υποτεθεί ότι η επιχείρηση εντάχθηκε στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 από 1/1/2016 και προέβη στην παράλληλη άσκηση νέας δραστηριότητας από την 1/6/2016 για παράδειγμα, η παραμονή της ή όχι στο ειδικό καθεστώς από 1/1/2017 θα κριθεί με βάση το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων από τις δύο δραστηριότητες και κατά πόσο αυτό θα περνά το όριο των 10.000 ευρώ ή το όποιο τυχόν νέο όριο καθιερωθεί.

Συγκεκριμένα η ίδια ΠΟΛ αναφέρει ότι:

- Η υπέρβαση του ορίου εντός της χρήσης καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

- Το όριο των 10.000 ευρώ αφορά στα συνολικά ακαθάριστα έσοδα τα οποία πραγματοποιούν οι υποκείμενοι εντός της διαχειριστικής περιόδου από το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία εισοδήματος.

Όσον αφορά το θέμα της τήρησης βιβλίων, με την ΠΟΛ.1007/2015 δόθηκε η δυνατότητα μη τήρησης βιβλίων και στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να μην ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Ωστόσο λόγω της ένταξης στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων και της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων που προβλέπεται για τους ενταγμένους σε αυτό, η απαλλαγή εξακολουθεί να ισχύει για όσο διάστημα η επιχείρηση παραμένει ενταγμένη σε αυτό.

Εάν όμως εξέλθει από αυτό με την έναρξη του νέου έτους λόγω υπέρβασης του ορίου, υποχρεούται να τηρεί βιβλία για το σύνολο των δραστηριοτήτων της, περιλαμβανομένης και της αγροτικής δραστηριότητας.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.