fbpx
Skip to main content

Μη Καταβληθείσες Ασφαλιστικές Εισφορές

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ατομική επιχείρηση με απλογραφικά δεν έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του β εξαμήνου του 2015 καθόλου. Θα πρέπει να συμπληρώσω τον πίνακα Κ του Ε3; Αν ναι με ποιον τρόπο; Θα πρέπει να καταχωρήσω τις δαπάνες του β εξαμήνου του 2015 που δεν έχουν πληρωθεί στα βιβλία του 2015 και να τις θεωρήσω προσωρινές λογιστικές διαφορές και αν ναι πως θα συμπληρωθεί ο πίνακας Κ να π.χ. οι πληρωμένες ασφαλιστικές εισφορές του α εξαμήνου 2015 είναι 2.000,00 ευρώ και οι απλήρωτες του β’ εξαμήνου είναι 3.000,00 ευρώ;

Απάντηση:

Όπως είναι γνωστό, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή της τυχόν παράτασης αυτής), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος (πχ τον Ιανουάριο 2016, ενώ αφορούν αποδοχές του Δεκεμβρίου 2015), εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν (2015). Άρα θα γίνεται τακτοποίηση, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου και θα επιβαρύνουν την χρήση 2015, ανεξαρτήτως του χρόνου που έλαβε ή θα λάβει χώρα η πληρωμή τους.

Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν προηγούμενες χρήσεις και περαιτέρω,  καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν (εκπίπτουν δηλαδή, όποτε καταβάλλονται).

Υπενθυμίζεται ότι στην έννοια της δαπάνης των ασφαλιστικών εισφορών, που αν δεν έχουν καταβληθεί δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα περιλαμβάνονται τόσο οι εισφορές του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, οι οποίες  ως εμπεριεχόμενες στις αμοιβές του, βαρύνουν εν τοις πράγμασι, τον εργοδότη, δηλαδή εντάσσονται στο συνολικό κόστος της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους, βάσει της ρύθμισης.

Ως προς τον Πίνακα «Κ» του εντύπου Ε3:

Αυτός συνδέεται με το έντυπο «Ν» και συγκεκριμένα με τους κωδικούς 118 και 119 της δεύτερης σελίδας του, για θετικές ή αρνητικές προσωρινές διαφορές, μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης. Συνεπώς, στον πίνακα αυτόν καταχωρίζονται οι προσωρινές διαφορές μεταξύ λογιστικής αξίας, (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) και φορολογικής αξίας (βάσει του ΚΦΕ).

Στα απλογραφικά βιβλία, αν πρόκειται για άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού δεν θα συμπληρωθεί το έντυπο «Ν», ως προς τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, δεν απαιτείται να προβείτε σε κάποια ενέργεια σε σχέση με τον Πίνακα «Κ». Απλώς, επειδή έχετε καταχωρίσει το έξοδο στην μισθοδοσία και συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν, θα αναμορφώσετε το σχετικό ποσό που αφορά τις μη καταβληθείσες εισφορές του Β’ εξαμήνου, αναγράφοντάς το στον κωδικό 2003 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Όταν το καταβάλλετε, σε επόμενη χρήση θα το εκπέσετε από τα έσοδα αυτής, με καταχώριση στο βιβλίο εσόδων – εξόδων. Σημειώνεται ότι ο παραπάνω χειρισμός δεν είναι απόλυτα σύμφωνος με τις αρχές των ΕΛΠ αλλά και τις οδηγίες του ίδιου του υπουργείου σε σχέση με τον πίνακα Κ, αλλά είναι ο μόνος εφικτός λόγω του κακού σχεδιασμού του Ε3 ως προς τις ανάγκες συμπλήρωσής του από τις ατομικές επιχειρήσεις.

Αν η οντότητα, παρόλο που τηρεί απλογραφικά βιβλία, υποβάλλει φορολογική δήλωση ως νομικό πρόσωπο (έντυπο «Ν»), θα αναγράφει την διαφορά στα ετεροχρονισμένα έξοδα, ώστε να μεταφερθεί το ποσό στον κωδικό 118 και να αναμορφωθεί. Ταυτόχρονα, επειδή είναι προσωρινή διαφορά, κατά τον χρόνο της καταβολής, θα θεμελιώσει το δικαίωμα της έκπτωσής της.  

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.