fbpx
Skip to main content

Xρησιδάνειο και Δωρεά

Αυτό το γνωρίζετε ;

 Από τον Ορέστη Σειμένη, Φοροτεχνικό

Τι είναι το χρησιδάνειο

Το χρησιδάνειο αποτελεί μία ενοχική σύμβαση, διαρκή και χαριστική, προ καταρτιζομένη, με κύριο χαρακτηριστικό την άνευ ανταλλάγματος παροχή. Αντικείμενο του χρησιδανείου μπορεί να είναι μόνο πράγμα, κινητό ή ακίνητο, όχι όμως, δικαίωμα.

Κατά το άρθρο 810 του ΑΚ με τη σύμβαση του χρησιδανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους (χρήστης) παραχωρεί στον άλλο τη χρήση πράγματος και αυτός (χρησάμενος) έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης.              

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 416/2010

Ποιά άρθρα του Α.Κ. αναφέρονται στο Χρησιδάνειο

Για το χρησιδάνειο, τις υποχρεώσεις του χρήστη και του χργσάμενου, αναφέρονται τα άρθρα 810 έως και 821 του  Α.Κ.

Η σύμβαση χρησιδανείου χαρτοσημαίνεται         

Οι εγγράφως καταρτιζόμενες συμβάσεις χρησιδανείου υπάγονται στις γενικές διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 1και 15 παρ. 1Κ.Ν.Τ.Χ. (όπως και στις αστικές και εμπορικές συμβάσεις) δηλαδη χαρτοσημαίνονται..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι συμβάσεις δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου και οι συμβάσεις γονικής παροχής εξαιρούνται από την καταβολή τελών χαρτοσήμου

(άρθρου 25 ν. 2873/2000)

Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 416/6-12-2010

Χρησιδάνειο και Δωρεά

Το χρησιδάνειο αποτελεί μία ενοχική σύμβαση, διαρκή και χαριστική, reκαταρτιζομένη, με κύριο χαρακτηριστικό την άνευ ανταλλάγματος παροχή. Αντικείμενο του χρησιδανείου μπορεί να είναι μόνο πράγμα, κινητό ή ακίνητο, όχι όμως, δικαίωμα.

ΔΩΡΕΑ: χωρίς αντάλλαγνα, δεν επιστρέφεται το «πράγμα»

ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟ : χωρίς αντάλλαγνα, αλλά επιστρέφεται το «πράγμα»

Κατά το άρθρο 496 Α.Κ., η παροχή σε κάποιον ενός περιουσιακού αντικειμένου αποτελεί δωρεά, αν γίνεται κατά τη συμφωνία των μερών χωρίς αντάλλαγμα. Για να υπάρχει δωρεά απαιτείται η ύπαρξη συμβάσεως, παροχή αντικειμένου περιουσίας, η παροχή να γίνεται χωρίς αντάλλαγμα, να μειώνεται η περιουσία του δωρητή και να αυξάνεται η περιουσία του λήπτη κατά το ποσό της παροχής. Η δωρεά είναι σύμβαση ενοχική, δηλ. υποσχετική, με την οποία ο δωρητής απλώς υπόσχεται την παροχή προς τον δωρεοδόχο, ετεροβαρής, δηλ. γεννώνται υποχρεώσεις μόνον σε βάρος του δωρητή και χαριστική, δηλ. χωρίς αντάλλαγμα (animodonandi). Η παροχή μπορεί να συνίσταται σε παντός είδους πλουτισμό του δωρεοδόχου, δηλ. σε μεταβίβαση κυριότητας, νομής, ή άλλων περιορισμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και σε παροχή χρήσεως πράγματος. Απαραίτητο γνώρισμα της συμβάσεως δωρεάς είναι η συμφωνία των μερών ότι το αντικείμενο αυτής θα δίδεται χωρίς αντάλλαγμα.

Τέλος, δωρεά αιτία θανάτου αποτελεί, κατά άρθρο 2032 Α.Κ., η δωρεά που συμφωνείται υπό την αναβλητική αίρεση ότι θα προαποβιώσει ο δωρητής, ή ότι θα συναποβιώσουν οι συμβαλλόμενοι, χωρίς ο δωρεοδόχος να έχει στο μεταξύ την απόλαυση του δωρηθέντος ή των δωρηθέντων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το χρησιδάνειο και η δωρεά, έχουν ως κοινό στοιχείο τη μη καταβολή ανταλλάγματος, όμως δεν ταυτίζονται εννοιολογικά, αλλά πρόκειται περί διαφορετικών μορφών συμβάσεων.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.