fbpx
Skip to main content

Αμόκ κατασχέσεων στην αγορά λόγω φόρο-οφειλών

Σε φάση ολομέτωπης επίθεσης από την εφορία βρίσκεται αυτήν την περίοδο η αγορά λόγω των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνονται σε μαζική κλίμακα εναντίον των οφειλετών του δημοσίου. 

Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Είσπραξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων και ακινήτων που οδηγούνται σε πλειστηριασμό ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται εντατικοποίηση της εισπρακτικής προσπάθειας με περισσότερες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για μέτρα που συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στην αγορά καθώς επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορολογούμενοι καλούνται να επιβιώσουν οικονομικά με όλο και λιγότερα διαθέσιμα λόγω των κατασχέσεων εισοδημάτων και διαθεσίμων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση ταμειακού στραγγαλισμού είναι η περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα οποία, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβληθεί η μισθοδοσία αλλά ούτε και οι δαπάνες προμηθειών της επιχείρησης για την ολοκλήρωση των παραγγελιών που εκτελεί, όπως για παράδειγμα δυο πυραυλάκατων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με το μήνα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξάνονται και εντείνονται. Πιο συγκεκριμένα:

- στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου η ΓΓΔΕ  προχώρησε στην κατάσχεση του υπολοίπου στους λογαριασμούς περίπου  430.000 οφειλετών. Ο αριθμός αυτός σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά περίπου 30%, Με βάση αυτά τα δεδομένο προκύπτει κάθε μήνα γίνονται περισσότερες από 100.000 κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων

- τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 η εφορία προχώρησε στην έκδοση  8.706 προγραμμάτων πλειστηριασμού, υπεγράφησαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, γράφτηκε υποθήκη σε 1.701 ακίνητα και ασκήθηκαν 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών,

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά και οι ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οδήγησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους στην είσπραξης 1,6 δισ. ευρώ από καθυστερούμενες οφειλές των ιδιωτών προς το  δημόσιο.

Τι μπορεί να κατασχεθεί
Το δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων εφόσον η οφειλή είναι μεγαλύτερη από 500 ευρώ ενώ μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να ενεργοποιηθούν για οφειλή από το πρώτο ευρώ. Δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος έχει υπόλοιπο χαμηλότερο των 50 ευρώ.

Για την προστασία του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης των φορολογούμενων έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα ακατάσχετα όρια εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα η εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει τμήμα μισθού ή σύνταξης έως 1.000 ευρώ. Για το τμήμα από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει το 50% ενώ για το τμήμα μισθού ή σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχέσει το 100%.

Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει μέσω taxisnet έναν ακατάσχετο λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.