fbpx
Skip to main content

Τέσσερις ημέρες αγωνία για 600.000 φορολογικές δηλώσεις

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αγωνία επικρατεί στην Καραγιώργη Σερβίας καθώς μέσα σε τέσσερις ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν πάνω από 600.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβάλλονται 150.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ 2.000 φυσικά πρόσωπα και άλλες 1.000 εταιρείες που έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Και αυτό, γιατί κατά την εκκαθάριση του φόρου δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος. Ήδη οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι άρχισαν να λαμβάνουν ενημερωτικό e-mail, το οποίο τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου (άρθρο 19, ν.4174/2013), προκειμένου να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος.

Το υπουργείο Οικονομικών με νέα ανακοίνωσή του διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα καθυστέρησης στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι πολύ σημαντική για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς από αυτήν θα καθοριστεί ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται τις εκπτώσεις από τον φόρο ακινήτων που προβλέπει ο νόμος (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι κ.λπ.) και θα καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου.

Στην περίπτωση που η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γίνει εντός του Ιουλίου -κάτι που θεωρείται σχεδόν αδύνατον- τότε ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο. Αν όμως η εκκαθάριση των δηλώσεων ακινήτων Ε9 πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο τότε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Επίσης, δύσκολα θα δεχτούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017, προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

Όσον αφορά πάντως την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί συνολικά 5.315.963 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.