fbpx
Skip to main content

Τρέχουν να προλάβουν τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα

H σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και η εθελοντική αποκάλυψη κρυμμένων χρημάτων, με κίνητρο την επιβολή ενός «λογικού» εφάπαξ φόρου, είναι τα δύο νομοσχέδια που θέλει να φέρει το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή πριν κλείσει για την καλοκαιρινή περίοδο στις 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα σχέδια νόμου είναι σχεδόν έτοιμα και απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες συνεννοήσεις με τους θεσμούς, καθώς και ορισμένοι υπολογισμοί για την απόδοση των μέτρων προκειμένου να υπερκαλυφθεί η «τρύπα» (230 εκατ. ευρώ) από τις διορθώσεις σον ΕΝΦΙΑ και να εξασφαλιστεί η επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου για το «πλαστικό» χρήμα, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να εφαρμόσει για φέτος μία ήπια μεταβατική περίοδο με πιλοτικό χαρακτήρα, που θα προβλέπει ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη, e-banking κ.ά.) κοντά στο 15% με 20% επί του συνολικού ποσού αποδείξεων που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο. (π.χ. εάν ένας φορολογούμενος πρέπει να παρουσιάσει δαπάνες ύψους 10.000 ευρώ για να πάρει ολόκληρο το αφορολόγητο, τότε θα πρέπει τα 1.500 ευρώ – 2.000 ευρώ να τα έχει μαζέψει με τη χρήση κάποιας κάρτας)

H αρχική σκέψη του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπουν όλες οι κατηγορίες πληρωμών στο σύστημα (ΔΕΚΟ, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδιωτικά σχολεία κ.ά.) προκειμένου να εξοικειωθούν οι πολίτες με τη χρήση των καρτών

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και όσοι συνταξιούχοι είναι πάνω από 85 ετών, θα εξαιρεθούν είτε μερικώς, είτε πλήρως από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με το χέρι. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα προβλέπει φορολογικά και νομικά κίνητρα σε όσους εμφανίσουν κρυμμένα εισοδήματα και τα καταθέσουν στις τράπεζες, ή τα χρησιμοποιήσουν για επενδυτικού σκοπούς. Τα χρήματα μπορούν να προέρχονται είτε από τα μπαούλα και τα στρώματα, είτε από καταθέσεις στο εξωτερικό. Το τελικό ποσοστό του εφάπαξ φόρου που θα επιβληθεί σε όσα κεφάλαια αποκαλυφθούν από τους κατόχους τους οικειοθελώς (δηλαδή, πριν εντοπιστούν από κάποιον φορολογικό έλεγχο), δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι:

  •     Ο εφάπαξ φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% με πιθανότερο σενάριο να ξεπερνά οριακά το 20%
  •     Δεν θα υπάρχει δίωξη για φορολογικά αδικήματα (π.χ. φοροδιαφυγή), αλλά, αντιθέτως, θα υπάρχουν ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από όπλα, ναρκωτικά, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο κ.ό.κ.
  •     Η διάταξη αυτή, λογικά, δεν θα έχει προθεσμία ισχύος

Πηγή: economy365.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.