fbpx
Skip to main content

Με το χέρι στην τσέπη οι φορολογούμενοι

Καλούνται να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τον ΦΠΑ, περιλαμβανομένου του αυξημένου συντελεστή 24% για τον Ιούνιο.

Κρίσιμη ημέρα για το υπουργείο Οικονομικών, δύσκολη για τους φορολογούμενους. Εως σήμερα θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν και τον ΦΠΑ στον οποίο περιλαμβάνεται και ο Ιούνιος οπότε ο συντελεστής αυξήθηκε στο 24%.

Για το ΥΠΟΙΚ η μέρα είναι κρίσιμη καθώς η είσπραξη του 1,2 δισ. ευρώ που οφείλουν όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά αλλά και ο ΦΠΑ θα καθορίσουν την πορεία των εσόδων.

Η καμπάνα χτυπά για 2.285.901 φορολογούμενους με χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι οποίοι μοιράζονται συνολικό πρόσθετο φόρο 3,647 δισ. ευρώ και με βάση τις ισχύουσες διατάξεις νόμου έχουν την υποχρέωση εξόφλησής του σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Την σημερινή, πρώτη πληρωμή, περίπου 1,2 δισ. ευρώ, ακολουθούν οι δυο ακόμα δόσεις φόρου εισοδήματος έως τις 30 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 Νοεμβρίου. Η έκπτωση φόρου 1,5% τα προηγούμενα χρόνια και 2% πέρυσι, έχει ήδη καταργηθεί, επομένως σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης -αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα- ο φορολογούμενος δεν κερδίζει τίποτα.

Μετά τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους τα τέλη κυκλοφορίας, με το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει να συλλέξει έως το τέλος του έτους συνολικά έσοδα της τάξεως των 29 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογουμένων, μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.