fbpx
Skip to main content

Εφορία: Οδηγός για πληρωμή σε πολλές δόσεις

Κάθε μήνας που έρχεται από εδώ και στο εξής θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, όσο αφορά στην αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η πρώτη προθεσμία, αυτή της αποπληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, έληξε την Παρασκευή.

Πριν από τη λήξη της δεύτερης δόσης του εισοδήματος, θα εμφανιστούν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις , από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό καλούνται να καταβάλουν συνολικά φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, όμως, που δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης και εκτίθενται σε κίνδυνο κατασχέσεων από την εφορία.

Υπάρχουν όμως δύο λύσεις:

Α. Η πρώτη επιλογή είναι να γίνει χρήση της ρύθμισης οφειλών που προσφέρεται μέσω taxisnet. Προϋπόθεση είναι να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί ο φορολογούμενος να κάνει χειρόγραφα αίτηση στην Εφορία.

Με αυτήν τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Με τη ρύθμιση χρεώνεται ετήσιο επιτόκιο 8,76% ετησίως ενώ για να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την οποία υποβλήθηκε αίτηση θα πρέπει η πρώτη δόση να εξοφληθεί μέσω τραπέζης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την αίτηση. Στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%.

Β. Η δεύτερη είναι η εξόφληση της πρώτης δόσης μέσω πιστωτικής κάρτας, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων άτοκων δόσεων. Στις περισσότερες τράπεζες δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε εννέα ή δώδεκα δόσεων, προσφέροντας παράλληλα και δώρα από τα προγράμματα συγκέντρωσης πόντων. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμο πιστωτικό υπόλοιπο. Δεν είναι υποχρεωτικό να εξοφληθεί το σύνολο του φόρου με την κάρτα αλλά ξεχωριστά η κάθε δόση που λήγει. Έτσι, η περίοδος εξόφλησης των οφειλών παρατείνεται για πολλούς μήνες.

ant1news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.