fbpx
Skip to main content

Τα μυστικά της διόρθωσης του Ε9

Μια νέα ευκαιρία να διορθώσουν  λάθη που έχουν κάνει στις δηλώσεις Ε9 θα έχουν οι φορολογούμενοι.

Και μάλιστα με μειωμένο κόστος για τους ίδιους. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών στο Ε9 με την καταβολή του 50% των προβλεπόμενων προστίμων και προσαυξήσεων έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016.

Η προηγούμενη προθεσμία είχε λήξει από τις 29 Ιουλίου και πλέον οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στις διορθώσεις με πρόστιμο 50 ευρώ, αντί για 100 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία. Η παράταση κρίθηκε σκόπιμη στο υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπίστωση ότι το ζήτημα των λαθών στο Ε9 δεν έχει τέλος αφού πολλοί φορολογούμενοι  υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις. Μάλιστα, στο υπουργείο έμειναν άναυδοι και με τα πολλά και σοβαρά λάθη που έχουν γίνει στη δήλωση των αγροτεμαχίων όταν επιχείρησαν να εκδώσουν σε πιλοτική βάση εκκαθαριστικά με την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Πλέον με την παράταση που δόθηκε θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προχωρούν και σε διορθώσεις του Ε9 με μειωμένα πρόστιμα αφού θα έχουν εκδοθεί τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και ο φόρος να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο.

Τα συνηθέστερα λάθη στο Ε9
- Λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
- Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα
- Δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος

- Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

- Δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.