fbpx
Skip to main content

Αργεί ακόμη το ν/σ για το πλαστικό χρήμα

Μετά το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, και το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα δεν πρόκειται τελικά να κατατεθεί στη Βουλή πριν κλείσει για καλοκαίρι.

Αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι τόσο τα κίνητρα για την αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων όσο και τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα γίνονταν νόμοι του κράτους πριν την 5η Αυγούστου, δηλαδή σήμερα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Ο λόγος; Απαιτείται να αποσαφηνιστούν μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες για τα κίνητρα και κυρίως να δώσουν το πράσινο φως οι θεσμοί μέσω των τεχνικών κλιμακίων τους που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Στα ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνεται:
- ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους που θα έχει η παροχή έκπτωσης στους φορολογούμενους για την πληρωμή με πλαστικό χρήμα σε κλάδους με παραδοσιακά υψηλή φοροδιαφυγή, όπως σε γιατρούς, δικηγόρους, τεχνίτες της οικοδομής.

- το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ή τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ο οποίοι θα πραγματοποιούν σημαντικό μέρος του τζίρου τους μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών

- ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κόστους για την διενέργεια κληρώσεων χρηματικών ποσών και ακινήτων για τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν περισσότερες από τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές

- το κόστος για την παροχή εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα οι οποίοι κατοικούν στα νησιά του Αιγαίου. Η έκπτωση έχει εξαγγελθεί ως αντιστάθμισμα της επιβάρυνσης των κατοίκων των νησιών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως και να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.