fbpx
Skip to main content

«Ψήλωσε» το φέσι του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Ρευστότητα 7,220 δισ. στερεί από την πραγματική οικονομία το δημόσιο. Τον Ιούνιο τα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν στα 5,909 δισ. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν στα 1,311 δισ. ευρώ.

Βαρύ φορτίο ανεξόφλητων υποχρεώσεων 7,220 δισ. ευρώ κουβαλά η πραγματική οικονομία με το ελληνικό δημόσιο να αποδεικνύεται κακοπληρωτής διαρκείας.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι δόσεις με το σταγονόμετρο οι οποίες έρχονταν για να καλύψουν μόνο και μόνο τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, έχουν οδηγήσει σε ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους προμηθευτές του, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και να ακολουθούν στην ουρά της πολύμηνης αναμονής για εξόφληση οι προμηθευτές των νοσοκομείων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.

Στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν σε 5,909 δισ. ευρώ , ή 1,1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Στο ίδιο διάστημα σημειώνεται και αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου, παρά το γεγονός ότι η ΓΓΔΕ έχει πατήσει γκάζι διενεργώντας πολλαπλάσιες επιστροφές φόρου σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Στο εξάμηνο χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις περίμεναν μάταια επιστροφές φόρου 1,311 δισ. ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.

Ο λογαριασμός των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασε αθροιστικά στα 7,220 δισ. ευρώ έναντι 7,045 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Τώρα οι προσδοκίες εναποτίθενται στην εξόφληση της αγοράς με τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν για τη χώρα τον Ιούλιο αλλά και με την άμεση ολοκλήρωση των βασικών παραδοτέων του Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρει και η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.