fbpx
Skip to main content

Χάνονται 5 δισ. ευρώ ΦΠΑ κάθε χρόνο

Απώλειες που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ από τα δυνητικά έσοδα ΦΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα στην έκθεση σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπραχθεί ανερχόταν το 2014 στα 17,6 δισ. ευρώ αλλά τελικά εισπράχθηκαν μόνο 12,67 δισ., καθώς τα υπόλοιπα 4,9 δισ. χάθηκαν λόγω της φοροδιαφυγής, της μη βεβαίωσης και της απάτης με το συγκεκριμένο φόρο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το 2014, σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό του ΦΠΑ που χάνεται περιορίστηκε στο 28% από 34% που ήταν το 2013 και 31% που ήταν το 2012. Η αύξηση στην απόδοση αναφορικά με τον ΦΠΑ οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, στη μείωση των συντελεστών (προφανώς εννοούν τη μείωση που εφαρμόστηκε στην εστίαση) και στον περιορισμό της φορολογικής βάσης.

Η Ελλάδα, με το ποσοστό 28% απώλειας ΦΠΑ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο αρνητικό δείκτη, καθώς την ξεπερνά μόνο η Ρουμανία με 37,9%, η Λιθουανία με 36,8% και η Μάλτα με 35,3%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 14%.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν (στα αγγλικά) στα "Σχετικά αρχεία".

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.