fbpx
Skip to main content

Ανοίγουν τα τέσσερα μέτωπα στα εργασιακά

Ευρωπαϊκό και Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με φόντο τις επερχόμενες αλλαγές σε συλλογικές συμβάσεις, κατώτατο μισθό, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστική δράση. Κρίσιμο ραντεβού Κατρούγκαλου-Θεσμών. Τέλος Σεπτέμβρη το πόρισμα της Επιτροπής.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στα εργασιακά. Σήμερα, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του διαλόγου για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, θα αναζητήσει συμμάχους στην προσπάθειά της να επαναφέρει στη χώρα μας το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ Παρασκευή και Σάββατο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και το μέλλον της Εργασίας».

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια επίτευξης ομοφωνίας αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα περισσότερα θέματα.

Και είναι πολλά, και «δύσκολα» καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, κυρίως το ΔΝΤ, έχουν θέσει κατά καιρούς σαφείς στόχους για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εφαρμογή του καθεστώτος της ανταπεργίας (lock out) και ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση διαμέσου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δική της ατζέντα, «θετικά και επιθετικά» όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Σε αυτήν, περιλαμβάνονται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση της μετενέργιας και η υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, καθώς και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους άμεσα εμπλεκόμενους, ήτοι τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλειοψηφούσα θέση στους κόλπους των επιστημόνων που απαρτίζουν την διεθνή επιτροπή ειδικών, είναι υπέρ της επαναφοράς της δυνατότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα παρεμβαίνει μια ειδική επιτροπή που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αποκλείονται φαινόμενα «κατάχρησης εξουσίας» από τα συνδικάτα.

Στο «καυτό» θέμα των ομαδικών απολύσεων, στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι όποιες αλλαγές απαιτηθούν, θα πρέπει να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν μετά από την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Lafarge, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός Σεπτεμβρίου. Βέβαια, η απόφαση αφορά τη δυνατότητα άσκησης βέτο για την έγκριση ομαδικών απολύσεων, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, και όχι το επιτρεπόμενο ποσοστό. Και όπως είναι γνωστό, οι δανειστές αλλά και κάποιοι Έλληνες που συνομιλούν με τους δανειστές, επιμένουν και σε αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% το μήνα.

Για το θέμα της «ανταπεργίας», η επιτροπή εκτός απροόπτου, αναμένεται να αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το υπάρχον πλαίσιο.

«Μάχη» όχι με τους δανειστές αλλά με τους συνδικαλιστές αναμένεται τέλος να γίνει για το θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αποφασίσει να συναινέσει σε δραστικές αλλαγές, που αφορούν τις άδειες των συνδικαλιστών, τον τρόπο απόλυσης τους, αλλά και την χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να συναινέσει στη μείωση του αριθμού των ημερών άδειας για τους συνδικαλιστές, αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστών κατά τη διάρκεια που απουσιάζουν από την εργασία τους.

Αλλαγές εξετάζεται να υπάρξουν και όσον αφορά τις προϋποθέσεις που ένας συνδικαλιστής μπορεί να απολυθεί.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.