fbpx
Skip to main content

Το παζάρι για ακατάσχετο λογαριασμό και αδήλωτες καταθέσεις

Μέρα κρίσης είναι η σημερινή για δυο πολύ κρίσιμα φορολογικά νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει πολλούς μήνες να έρθουν στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και στο νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Και τα δυο νομοσχέδια έχουν μπλοκαριστεί από ενστάσεις των θεσμών σε βασικά ζητήματα. Στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές οι αντιρρήσεις των θεσμών αφορούν στην θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται τα χρήματα από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με πλαστικό χρήμα. Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων οι ενστάσεις των θεσμών αφορούν στη θέσπιση μιας ρύθμισης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαριστική για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα και άδικη απέναντι σε όσους ήταν ειλικρινείς απέναντι στην εφορία.

Μιλώντας στο Capital.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι "θέλουμε μια ρύθμιση για τις αδήλωτες καταθέσεις που θα είναι ρεαλιστική και θα λειτουργεί". Το ίδιο στέλεχος χαρακτηρίζει ως δώρο άδωρο τη θέσπιση μιας ρύθμισης στη μορφή που επιθυμούν οι θεσμοί καθώς δεν θα υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο σε όποιον έχει αδήλωτες καταθέσεις να τις αποκαλύψει. Πιο συγκεκριμένα, οι θεσμοί προκρίνουν μια ρύθμιση που ο φόρος για το αδήλωτο εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα.

Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη που έχουν περάσει από το έτος απόκρυψης του εισοδήματος καθώς και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται πιθανός φορολογικός έλεγχος του καταθέτη. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που το εισόδημα αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάγεται σε ΦΠΑ οι θεσμοί θέλουν να χρεώνεται και ο σχετικός φόρος. Που οδηγούν όλα αυτά; Στο να προκύπτει, σε ορισμένες περιπτώσεις, φόρος ακόμη και 120% του ποσού που θα αποκαλύψει ο φορολογούμενος! Το μόνο ουσιαστικό κίνητρο που επιτρέπουν οι θεσμοί είναι η απαλλαγή του ελεγχόμενου από τυχόν ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη εισοδήματος.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του υπουργείου Οικονομικών προσέρχονται στη σημερινή διαπραγμάτευση με στόχο να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις προκειμένου η ρύθμιση που θα έρθει να φέρει εισπρακτικό αποτέλεσμα και να αποτελέσει μια νέα αρχή της σχέσης των φορολογούμενων με την εφορία. Επί της ουσίας το ζητούμενο είναι να μειωθεί δραστικά ο συνολικός φορολογικός συντελεστής για την αποκάλυψη των εισοδημάτων έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 40%. Μάλιστα, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για ένταξη στη ρύθμιση ακόμη και υποθέσεων για τις οποίες έχει προχωρήσει ο φορολογικός έλεγχος καθώς και να μην χρεώνεται σε καμία περίπτωση ΦΠΑ.

Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα το μεγάλο ζητούμενο είναι η συμφωνία με τους θεσμούς για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο λογαριασμός στον οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα να είναι πλήρως ακατάσχετος. Ωστόσο, εμφανίζονται διατεθειμένοι για έναν συμβιβασμό έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα κατατίθενται στον λογαριασμό να είναι ακατάσχετα για οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες (π.χ. 60-80%).

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προς τους θεσμούς είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός τότε οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε λουκέτο αφού το σύνολο των εισπράξεών τους θα κατάσχεται.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.