fbpx
Skip to main content

Στα "χαρακώματα" ΥΠΟΙΚ - Θεσμοί για τον ακατάσχετο

Χωρίς να βρεθεί λύση ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των Θεσμών για το θέμα της θέσπισης ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες στον οποίο θα καταλήγουν ποσά από πωλήσεις των επιχειρήσεων με πλαστικό χρήμα.

Αν και ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου όταν ρωτήθηκε αν θα θεσπιστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός απάντησε: "εννοείται, αφού αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού", δεν έχει ακόμα βρεθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα σε οικονομικό επιτελείο και Θεσμούς για να θεσπιστεί ο συγκεκριμένος τύπος λογαριασμού.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Θεσμών υποστηρίζουν ότι η δημιουργία του λογαριασμού είναι "χαριστικ"ή για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι όλο το σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα τιναχτεί στον "αέρα" αν δεν θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός. Κι αυτό διότι στην περίπτωση που κατάσχονται όλα τα υπόλοιπα από τον λογαριασμό τότε οι επιχειρήσεις με οφειλές θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε "λουκέτο" αφού θα χάσουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Η λύση πάνω στην οποία γίνεται το παζάρι σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr είναι να δεσμεύονται από τον συγκεκριμένο λογαριασμό τα ποσά που αφορούν τρέχοντες φόρους, όπως ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές καθώς κι ένα ποσό για παλαιότερες οφειλές και το υπόλοιπο ποσό να είναι ακατάσχετο.

Σε κάθε περίπτωση οι έντονες ενστάσεις που εκφράζουν οι Θεσμοί για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έχουν καθυστερήσει εδώ και αρκετούς μήνες την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να υπάρξουν νέες μεγάλες καθυστερήσεις εφόσον και οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους και δεν βρεθεί η "χρυσή τομή".

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.