fbpx
Skip to main content

Φορολογική παγίδα για 2.500 αφανείς οικοδομικές επιχειρήσεις

Ήταν ιδιώτες, ακόμη και μισθωτοί, έχτιζαν πολυκατοικίες και πωλούσαν διαμερίσματα καταγράφοντας την εποχή της οικονομικής ευμάρειας σημαντικά κέρδη.

Ωστόσο, τα κέρδη αυτά δεν εμφανίζονταν πουθενά αφού οι ίδιοι εμφανίζονταν να οικοδομούν με τη λεγόμενη αυτεπιστασία ενώ στην ουσία ασκούσαν κανονικό επιτήδευμα, αυτό του κατασκευαστή και εμπόρου νεόδμητων κατοικιών. Και πλέον καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά στην εφορία για απόκρυψη εισοδήματος και άσκηση επιτηδεύματος το οποίο δεν είχαν δηλώσει στην εφορία.

Πρόκειται για περίπου 2.500 φορολογούμενους που έχουν πιαστεί στην παραπάνω παγίδα και πλέον πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει τα σχετικά με την υπόθεση η "φάμπρικα" των αφανών κατασκευαστών και εμπόρων κατοικιών λειτουργούσε ως εξής. Ο φορολογούμενος έχτιζε μια πολυκατοικία ο ίδιος και στη συνέχεια προχωρούσε στην πώληση των διαμερισμάτων.

Μάλιστα, επειδή έχτιζε με αυτεπιστασία τυπικά απαλλασσόταν και από την χρέωση ΦΠΑ. Αφού ολοκλήρωνε την πώληση των κατοικιών που είχε κατασκευάσει προχωρούσε στη συνέχεια στην ανέγερση νέας πολυκατοικίας στο όνομα συγγενικού προσώπου, όπως για παράδειγμα της συζύγου, της μητέρας ή κάποιου παιδιού.

Μάλιστα καταγράφηκαν περιπτώσεις φορολογούμενων που είχαν χτίσει με τον παραπάνω τρόπο ακόμη και δέκα πολυκατοικίες χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ φόρο για το εισόδημα που αποκόμισαν από την ανέγερση και πώληση κατοικιών.

Οι περιπτώσεις αυτές ήρθαν στην επιφάνεια μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων καταθέσεων που πραγματοποίησαν οι τράπεζες μετά από παραγγελία των δικαστικών αρχών. Εντοπίσθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σημαντικά ποσά "πρωτογενών" καταθέσεων τα οποία όμως δεν δικαιολογούνταν από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Για πολλούς έχουν ήδη εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου και έχουν βεβαιωθεί σημαντικά ποσά για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Επίσης έχουν επιβληθεί πρόστιμα για άσκηση επιτηδεύματος χωρίς να έχει αυτή δηλωθεί στην εφορία.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.