fbpx
Skip to main content

«Φρένο» στις επιστροφές φόρων από το ΥΠΟΙΚ

Μπορεί το ΓΛΚ να ξεκίνησε την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ωστόσο από την άλλη μεριά το υπουργείο Οικονομικών «φρενάρει» τις επιστροφές φόρων εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον Αύγουστο έδωσαν το πρώτο στοιχείο: οι επιστροφές φόρων υστέρησαν 122 εκατ. ευρώ από τον στόχο, διατηρώντας έτσι τα καθαρά έσοδα σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το υπουργείο Οικονομικών κρίνει κατά το δοκούν τη ροή και το ρυθμό των επιστροφών, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται πιέσεις στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό μόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι την ώρα που η αγορά «φωνάζει» για ζεστό χρήμα.


 
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ροές επιστροφών ΦΠΑ αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα: σε 101 Δ.Ο.Υ. από τις 112 υπάρχουν αιτήματα επιστροφών που εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες, ενώ σε 42 από αυτές το διάστημα αναμονής ξεπερνά τον ένα χρόνο! Τα περισσότερα… «κατεψυγμένα» αιτήματα (811) βρίσκονται στη ΦΑΕ Αθηνών, με μέσο χρόνο αναμονής 400 ημέρες, ενώ το ρεκόρ αναμονής κρατάνε η εφορία της Κω (1.855 ημέρες), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (1.533 ημέρες), η Δ.Ο.Υ. Κιλκίς (1.262 ημέρες) και η Α΄Θεσσαλονίκης (1.122 ημέρες).
 


Τι χρωστάει το υπουργείο Οικονομικών; Τα αιτήματα επιστροφών ΦΠΑ ξεπερνούν τα 975 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση κατά περίπου 43 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη εβδομάδα και η μικρή αποσυμπίεση στα χρωστούμενα που εκκρεμούν άνω του τριμήνου (περίπου 7 εκατ. ευρώ), δεν αλλάζει την συνολική εικόνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.