fbpx
Skip to main content

Φόροι €2 δισ. έως την Παρασκευή- Όργιο υπερφορολόγησης

Μακρύς και απότομος είναι ο Γολγοθάς που ανεβαίνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι για να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ένας από τους χειρότερους μήνες είναι αυτός που διανύουμε καθώς θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εκτός από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως την Παρασκευή και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν; Μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές σε έως 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα (εφόσον βέβαια διαθέτουν επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα τους) ή να ρυθμίσουν εντόκως τις οφειλές με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στην εφορία. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή με επίσκεψη στην εφορία και μέσω taxisnet μετά τη λήξη της.

Η υπερφορολόγηση σε αριθμούς
Τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά τον… γνώριμο μηνιαίο ρυθμό τους, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, όμως, επετεύχθη και ο εισπρακτικός στόχος του προϋπολογισμού. Πώς γίνονται και τα δύο; Οι φόροι που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου "αριστερού" μνημονίου ήταν κατά πολύ αυξημένοι και τσουχτεροί προκειμένου να υπερκαλυφθούν και οι απώλειες εσόδων από όσους θα δήλωναν αδυναμία πληρωμής φόρων. Με άλλα λόγια, για να εισπραχθούν 100 ευρώ έσοδα, επιβλήθηκαν φόροι 120 ευρώ ή και περισσότεροι ανάλογα με το φόρο.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική διοίκηση αλλά και τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Από αυτά προκύπτουν τα εξής:

- στα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφηκε στο 8μηνο υπέρβαση του στόχου κατά 364 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό χωρίς να έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο

- από την αρχή του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογικού χαρακτήρα των φορολογούμενων προς το δημόσιο έχουν αυξηθεί κατά 7,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δις. ευρώ

- η εισπραξιμότητα των φόρων κινείται στα προβλεπόμενα επίπεδα και για το λόγο αυτό επιτυγχάνεται και ο εισπρακτικός στόχος για τα φορολογικά έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα των τεσσάρων κυριότερων φόρων (φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) έχει διαμορφωθεί έως και τον Αύγουστο στο 82,33%. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία εισπραξιμότητας αφορούν πληρωμές φόρου προηγούμενων ετών αφού η πρώτη δόση του φετινού φόρου, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να πληρωθεί έως την Παρασκευή.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.