fbpx
Skip to main content

Εκτίναξη έμμεσων φόρων για να "σωθούν" τα έσοδα

Ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα καλείται να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον επόμενο χρόνο προκειμένου να επιτευχθούν οι εξαιρετικά αισιόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού.

Πρέπει να πετύχει μια σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων από την έμμεση φορολογία, η οποία ως γνωστόν βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή στην ουσιαστική αναθέρμανση της οικονομίας και ειδικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Μερικοί αριθμοί του νέου προϋπολογισμού όπως εμφανίστηκαν στο προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στη Βουλή, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τα συνολικά έσοδα του δημοσίου, τη λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται ότι το 2016 θα παρουσιάζουν μια οριακή μείωση της τάξης των 92 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια χρονιά όπως τα φορολογικά έσοδα, δηλαδή τα έσοδα από την άμεση και την έμμεση φορολογία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα φορολογικά έσοδα, τα 1,45 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία, δηλαδή φόρους που η πορεία τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, αυτή η πορεία η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι ιδιαίτερα θετική καθώς έχει εγγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρόβλεψη ότι θα καταγραφεί τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη 2,7% από στασιμότητα φέτος. Και που βασίζουν οι οικονομολόγοι του υπουργείου Οικονομικών την πρόβλεψη για την σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας. Κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 9,1% των επενδύσεων (από 3,3% φέτος) , κατά 5,3% των εξαγωγών (από μείωση 6,3% φέτος) και κατά 1,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης (από -0,6% φέτος). Τώρα πώς θα γίνουν όλα αυτά τα εξαιρετικά αισιόδοξα μένει να το δούμε.

Το ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τελικά να μην επαληθευτούν όλα τα παραπάνω φαίνεται κατά κύριο λόγο από την ανυπομονησία του οικονομικού επιτελείου να υπάρξει άμεσα, δηλαδή έως το τέλος του έτους, μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα δώσει ανάσα στην οικονομική πολιτική και θα επιτρέψει μια χαλάρωση της λιτότητας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι –με προεξάρχοντες τους Γερμανούς- δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι τα μέτρα μακροπρόθεσμης ανακούφισης του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και  υψηλή εισπραξιμότητα φόρων. Μένει να δούμε αν το οικονομικό επιτελείο έχει το μαγικό ραβδί για να τα πετύχει όλα. Αν όχι, ο κόφτης καραδοκεί.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.