fbpx
Skip to main content

Προς κατάργηση το αφορολόγητο όριο και οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων

Στην κατάργηση ή τον περιορισμό του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους (μετά από απαίτηση του ΔΝΤ), καθώς και σε ψαλίδισμα εκατοντάδων επιμέρους φοροαπαλλαγών επιχειρήσεων που ισχύουν σήμερα σε συνδυασμό με την τροποποίηση διατάξεων που προβλέπουν φορολογικά κίνητρα καλείται να προχωρήσει εντός των προσεχών μηνών η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει με βάση την συμφωνία που έχει κάνει με τους πιστωτές της χώρας, να υιοθετήσει άμεσα αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Όπως προκύπτει από την συμφωνία, η κυβέρνηση πολύ σύντομα επίσης θα πρέπει να αναθεωρήσει και το πλαίσιο για  τα επιχειρηματικά χρέη.

Όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Τη στιγμή δηλαδή που εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μετρούν αντίστροφα για τις νέες επιβαρύνσεις που θα εφαρμοστούν από αρχές του έτους (φορολογικές και ασφαλιστικές),  η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο φορολογικό πακέτο το οποίο όχι μόνο θα ναρκοθετήσει την ανάπτυξη που προσδοκά μέσα στο 2017, αλλά αντίθετα θα μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση και θα διογκώσει την δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τη μία μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα χάσουν σταδιακά όπως όλα δείχνουν το έμμεσο αφορολόγητο, ενώ οι επιχειρήσεις που ήδη καταβάλουν υψηλούς φόρους στο ελληνικό δημόσιο και από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν, και κινήτρων τα οποία ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Οι δράσεις που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση προβλέπουν:

1. Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες. Ταυτόχρονα θα επανεξετασθούν και οι λιγοστές φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο όριο.

2. Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ).

3. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
AdTech Ad

4. Ανάπτυξη του νέου φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5. Αναθεώρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων με αλλαγές στις διαδικασίες που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

6. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε offshore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

7. Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Οι ελληνικές αρχές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις για την «ευθυγράμμιση» των φορολογητέων αξιών των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγοράς έως τον Ιούνιο του 2017.

8. Αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων. Οι φορολογικές αρχές θα προμηθευτούν προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ειδικότερα θα παρέχουν τη δυνατότητα λειτουργίας μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας κατασχέσεων σε βάρος των ασυνεπών οφειλετών.

9. Συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρεών με τους μεγαλοοφειλέτες. Οι ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν μια διαδικασία η οποία θα εξασφαλίζει την επιλογή των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση την ανάλυση των οικονομικών τους στοιχείων προκειμένου να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη βιωσιμότητά τους.

LIBERAL.GR

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.