fbpx
Skip to main content

Τι έρχεται για τα "μαύρα" κεφάλαια και τον ειδικό λογαριασμό

Τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του προς τους θεσμούς για δυο καυτά και -για πολλούς μήνες - εκκρεμή ζητήματα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μέσα σε όλα που θα συζητηθούν θα είναι και τα δυο εκκρεμή νομοσχέδια για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και τα νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.

"Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και αυτό που απομένει για τα δυο νομοσχέδια είναι η οριστικοποίηση και η συμφωνία των θεσμών σε πολύ κρίσιμες λεπτομέρειες", λέει στο Capital.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις. "Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία τόσο για τη θέσπιση του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για όσους εγκαταστήσουν συσκευή POS στην επιχείρησή τους όσο και για τη μορφή της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων".
 
Εθελοντική αποκάλυψη "αδήλωτων"
 
Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων ( Voluntary Disclosure of Income- VDI) έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες και πλέον θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία καθώς έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Στην κυβέρνηση θέλουν πάση θυσία τη συμφωνία με τους θεσμούς για να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης τόσο για εισπρακτικούς λόγους όσο και για να προχωρήσει το θέμα του περιουσιολογίου όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στην εφορία στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει ήδη, όπως είναι οι καταθέσεις, τα ακίνητα και οι συμμετοχές σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής που θα επιβάλλεται στο ποσό που θα δηλώνεται και θα νομιμοποιείται δεν θα ξεπερνά το 60%. Μάλιστα για φορολογούμενους στους οποίους δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος ο φορολογικός συντελεστής θα είναι χαμηλότερος και θα διαμορφώνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του έτους που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα. Με τη δήλωση των "μαύρων" κεφαλαίων θα υπάρχει και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή ενώ το δημόσιο θα χάνει οριστικά το δικαίωμα φορολογικού ή άλλου ελέγχου επί των κεφαλαίων που νομιμοποιούνται.
 
Πλαστικό χρήμα
 
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το νομοσχέδιο που αφορά στο πλαστικό χρήμα (πληρωμές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα) η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η θέσπιση ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού στο οποίο θα υπάρχει ακατάσχετο προκειμένου οι επιχειρήσεις που χρωστούν να μπορούν να λειτουργήσουν. Η λύση στην οποία βρίσκονται κοντά κυβέρνηση και θεσμοί είναι να θεσπιστεί ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός από τον οποίο θα καταβάλλονται υποχρεωτικά τρέχοντες φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, υποχρεώσεις προς προμηθευτές και δόσεις ρυθμισμένων οφειλών. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι εν μέρει ακατάσχετο για παλιές φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές.

Τα υπόλοιπα στοιχεία του νομοσχεδίου έχουν ουσιαστικά κλειδώσει και προβλέπουν:

- Υποχρεωτική δαπάνη το 10% έως 30% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να χορηγείται το αφορολόγητο όριο.

- Κίνητρα για πληρωμές με κάρτες για ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή κληρώσεων χρηματικών ποσών, ΙΧ και ακινήτων.

- Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σταδιακά σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους λιανικής.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.