fbpx
Skip to main content

Υψηλή βεβαίωση αλλά ερωτηματικό οι εισπράξεις από τις λίστες φοροδιαφυγής

Πολύ υψηλή βεβαίωση ποσών από τους ελέγχους στις λεγόμενες λίστες της φοροδιαφυγής -αλλά χωρίς στοιχεία για τις εισπράξεις- καθώς και κατέβασμα ρυθμών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εντός του 2016, χρονιά στην οποία άλλαξε η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Γιώργο Πιτσιλή, δείχνουν τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Πιο συγκεκριμένα:

-από τη λίστα Λαγκάρντ έχει ξεκινήσει έως τον Αύγουστο του 2016 ο έλεγχος σε 365 φορολογούμενους Από αυτούς έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 177 και το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε 225,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το μέσο ποσό βεβαίωσης ανά έλεγχο ανέρχεται σε 1,27 εκατ. ευρώ. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι εντός του 2016 μειώθηκε δραματικά ο ρυθμός των ελέγχων. Ενώ το  2015 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 96 φορολογούμενους (8 έλεγχοι ανά μήνα) , το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις σε 43 φορολογούμενους (ολοκλήρωση 5 ελέγχων ανά μήνα)

-πολύ χαμηλοί ρυθμοί ελέγχου παρατηρούνται και στη λίστα Μπόργιανς. Από τον Απρίλιο του 2016 έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 60 φορολογούμενους και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε κανέναν.

-από τη λίστα των εμβασμάτων εξωτερικού ξεκίνησαν το 2015 οι έλεγχοι σε 1482 φορολογούμενου. Από αυτούς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 623 φορολογούμενους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 2016 δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένας έλεγχος σε φορολογούμενο που βρίσκεται στη λίστα των εμβασμάτων. Η μέση βεβαίωση ανά υπόθεση ανέρχεται σε 495 χιλιάδες ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που έχει βεβαιωθεί από τις λίστες των εμβασμάτων ανέρχεται σε 308 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί το 2016 έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι σε 114 πρόσωπα σχετιζόμενα με τα εμβάσματα εξωτερικού και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 51.

-το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου πραγματοποίησε εντός του 2016 (Ιανουάριος έως Αύγουστος) 173 ελέγχους και βεβαίωσε συνολικά το ποσό των 393,9 εκατ. ευρώ. Η μέση βεβαίωση ανά υπόθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθε στα 1,46 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.