fbpx
Skip to main content

Ξεμπλοκάρουν τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων

Αναδρομικά και νέα μερίσματα αναμένεται να λάβουν οι χιλιάδες μερισματούχοι που περίμεναν στην λίστα του ΜΤΠΥ από το Φεβρουάριο του 2014. Πώς θα γίνουν οι καταβολές και οι συμψηφισμοί. Παραδείγματα για παρακράτηση των αναδρομικών.

Με 85 εκατ. ευρώ από το κονδύλι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση 23.500 μερισμάτων σε συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν στην ουρά του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, εγκρίθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 85 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του στους μερισματούχους, των οποίων οι αιτήσεις απονομής μερίσματος εκκρεμούσαν κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (δηλαδή την 12/5/2016) από τον Φεβρουάριο του 2014.

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) εξασφάλισε τα 85 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και προγραμματίζει να εξοφλήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τους 23.500 συνταξιούχους που περιμένουν την έκδοση του μερίσματός τους ή και σε αρκετές περιπτώσεις την εξόφληση των αναδρομικών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων προγραμματίζει μια έκτακτη πληρωμή στο τέλος Νοεμβρίου με στόχο να εξοφληθούν αρχικά οι πρώτοι 5.000 δικαιούχοι. Πρόκειται για συνταξιούχους υπαλλήλους που έχουν ήδη ενταχθεί δηλαδή στις τακτικές πληρωμές του ΜΤΠΥ κι έχουν ήδη πληρωθεί κάποιο μέρισμα, περιμένουν όμως στην ουρά για την εξόφληση των αναδρομικών τους.

Η τακτική πληρωμή του μερίσματος, είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, όταν και θα εξοφληθούν βάσει προγραμματισμού οι υπόλοιποι 18.500 συνταξιούχοι του δημοσίου. Πρόκειται για νέους μερισματούχους που δεν έχουν πάρει κανένα μέρισμα και περιμένουν την πρώτη τακτική πληρωμή, συν τα όποια αναδρομικά αντιστοιχούν στους μήνες αναμονής.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΜΤΠΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη έκτακτη πληρωμή εντός το Δεκεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εξοφλήσεις.

Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τη λίστα αναμονής. Να σημειωθεί ότι νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει ότι τα αναδρομικά για τους μήνες μέχρι και 31/12/2015 θα υπολογιστούν με βάση το παλιό μέρισμα, ενώ τα αναδρομικά για τους μήνες από 1/1/2016 και μετά θα είναι σημαντικά μειωμένα, με βάση το νέο τύπο υπολογισμού των μερισμάτων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, για έναν σημαντικό αριθμό δικαιούχων, ο συμψηφισμός θα είναι δύσκολος, καθώς όσοι έχουν δικαιωθεί μέρισμα από τις αρχές του 2016 και περιμένουν μόνο τα αναδρομικά για το 2015 ή/και το 2014 θα τύχουν διπλού συμψηφισμού. Δηλαδή, θα πρέπει να πάρουν τα ποσά για τους μήνες του 2014 και του 2015 που δεν εισέπρατταν μέρισμα, ενώ το δικαιούνταν, ενώ θα πρέπει να επιστρέψουν την διαφορά ανάμεσα στο νέο και το παλιό μέρισμα αν τυχόν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2016.

Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο το μέρισμα που έλαβαν οι μερισματούχοι, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού και της πρώτης δόσης των αναδρομικών ήταν "ψαλιδισμένο" ακόμη και πάνω από 50% συγκριτικά με το μέρισμα που είχε δοθεί τελευταία φορά τον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχες θα είναι οι μειώσεις και τον Δεκέμβριο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 25ετία έπαιρνε μηνιαίο μέρισμα 142,15 ευρώ. Πλέον, το μέρισμα διαμορφώνεται στα 92,19 ευρώ τον μήνα. Η διαφορά ανάμεσα στο παλιό και στο νέο είναι 49,96 ευρώ. Ο δικαιούχος πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά τη διαφορά αυτή για 3 μήνες (149,88 ευρώ).

Στο τέλος Σεπτεμβρίου εισέπραξε το μέρισμα που αντιστοιχεί σε τρεις μήνες (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) και του παρακρατήθηκαν η πρώτη δόση αναδρομικών από τις συνολικά τρεις δόσεις , ήτοι 74,97 ευρώ. Έτσι, ο δικαιούχος εισέπραξε τελικά 201,60 ευρώ για το τρίμηνο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περίπου 25.000-30.000 μερισματούχοι που έχασαν οριστικά από 1η Ιουνίου το μέρισμα λόγω θανάτου, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.