fbpx
Skip to main content

Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» στους συνταξιούχους

Έως και το 78% των επικουρικών έχουν χάσει κατά την περίοδο της κρίσης οι συνταξιούχοι. Με τις τελευταίες αλλαγές, σύμφωνα με το το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι παλαιοί θα χάσουν έως το 2019 ποσό 1,026 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 123 εκατ. οι νέοι.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα χάσουν έως το 2019 οι σημερινοί συνταξιούχοι από τις μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Χθες, χιλιάδες από αυτούς που υπέστησαν περικοπές έως και 200 ευρώ, διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Δικτύου Συνταξιούχων, ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν έως το 2019 όσοι ήδη λαμβάνουν συντάξεις αγγίζει το 1,026 δισ. ευρώ. Επιπλέον 123 εκατ. ευρώ θα χάσουν έως το 2019 και οι νέοι συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος υπάρχει οργή και αγανάκτηση για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων.

Ειδικά για τις επικουρικές, επισημαίνει οι συνολικά 7 μειώσεις που έχουν υποστεί σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές), αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σύνταξη Σεπτεμβρίου ήταν 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

Ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι πέρα των παραπάνω περικοπών, ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου), κρύβει "ψαλίδι" στις ήδη 2,3 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει καθολική αντίδραση των συνταξιούχων, τότε η "προσωπική διαφορά", θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Να σημειωθεί ότι από τις περικοπές στις επικουρικές έχουν τελικές απώλειες 248.618 συνταξιούχοι, εκ των οποίων το 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι από το τα πρώτη Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676 (21,19%). Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα. Πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.
Προσφυγή στο ΣτΕ

Εντωμεταξύ, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατέθεσε ο σύλλογος συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας, μαζί με την ΟΤΟΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016). Στις αιτήσεις, ο σύλλογος επικαλείται 11 λόγους ακυρώσεων, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι εξής:

*Έλλειψη ειδικής, εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης, μελέτης.

*Παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την επικουρική κοινωνική ασφάλιση.

*Παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας ως παραμέτρου του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση.\

*Την παραβίαση του δεδικασμένου που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές συντάξεων (2287 –2290/2015).

*Την παραβίαση του άρθρου 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

*Τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 102 και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλειας.

Οι αιτήσεις για τις προσφυγές στον ΣτΕ συντάχθηκαν από ομάδα δικηγόρων υπό το συντονισμό του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.


Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.