fbpx
Skip to main content

Ποιες ανατροπές σε ΦΠΑ, αντικειμενικές, κατασχέσεις φέρνει η β΄ αξιολόγηση

Δεν είναι μόνο τα εργασιακά και το δημοσιονομικό κενό.

Στα ψιλά της γράμματα η δεύτερη αξιολόγηση, που ξεκινά τυπικά σήμερα με τις επαφές τεχνικών κλιμακίων,  περιλαμβάνει και μια σειρά ανατροπών στη φορολογία αλλά και οριστικοποίηση αλλαγών που εκκρεμούν τους τελευταίους τουλάχιστον δέκα μήνες.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση στο μέτωπο της φορολογίας είναι κατά κύριο λόγο διαρθρωτικού χαρακτήρα καθώς στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων μέσω βελτίωσης διαδικασιών αλλά και στην απλοποίηση διαδικασιών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης. Υπάρχουν, όμως, και παρεμβάσεις για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο της φορολογίας, η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει:
- επανεξέταση όλων των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων με στόχο να αλλάξουν ή να καταργηθούν όσες κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

- στο πεδίο της φορολόγησης της ναυτιλίας πρόκειται να πέσει στο τραπέζι η ένταξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην αναστολή καταβολής του ΦΠΑ κατά την ναυπήγηση των πλοίων τους τα οποία είναι άνω των 24 μέτρων, η ένταξη στο καθεστώς των ελεύθερων τελωνειακών συγκροτημάτων, όσων ναυπηγικών επιχειρήσεων έχουν δυναμικότητα ναυπήγησης πλοίων άνω των 24 μέτρων

- τροποποίηση της φορολογικής νομοθεσίας για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ' αυτά προκειμένου να εναρμονιστεί  με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- επανεξέταση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών που αφορά  στις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών

- απλοποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στον ΦΠΑ προκειμένου να απαλλαγούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις  από τη γραφειοκρατία της απόδοσης ΦΠΑ και να απελευθερωθούν πόροι από τον ελεγκτικό μηχανισμό για την διενέργεια αποτελεσματικότερων φορολογικών ελέγχων. Αυτό που θα εξετασθεί είναι να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ. Θα πρέπει, επίσης, να κωδικοποιηθεί και να απλοποιηθεί η νομοθεσία για τον ΦΠΑ και να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών. Εξετάζεται παράλληλα ο περιορισμός των υποβολών περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.

- αυτόματες διαδικασίες κατασχέσεων μέσω νέων προγραμμάτων λογισμικού που θα προμηθευτεί η φορολογική διοίκηση.

- εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στα ακίνητα. Θα εξεταστεί η πορεία των διαδικασιών για την εξίσωση, όπως το έργο που έχει παράξει  η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι βάση μνημονίου η εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές τιμές θα γίνει το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

- οριστικοποίηση της μορφής του νομοσχεδίου για την παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές για την επέκταση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα στην αγορά (πλαστικό χρήμα, μεταφορές ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό κα). Η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ να θεσπιστεί ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις επιχειρήσεις στον οποίο θα καταλήγουν τα ποσά από εισπράξεις μέσω πλαστικού χρήματος, έχει δει την "κόκκινη κάρτα" των θεσμών και πλέον εξετάζονται ως αντιστάθμισμα πρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση των συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS.

- οριστικοποίηση της μορφής της ρύθμισης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων Το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει φορολόγηση των ποσών που θα δηλώνονται με συντελεστή από 50% έως 60% ανάλογα με τον αν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος για τον φορολογούμενο. Όσοι μπουν στη ρύθμιση θα απαλλάσσονται από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.