fbpx
Skip to main content

Νέο Ασφαλιστικό : Καμία πρόοδος δεν παρατηρείται στην εξειδίκευση των διατάξεων

Οι σχετικές εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, ένας απίστευτος αριθμός ερωτημάτων έχει εγερθεί και η εφαρμογή του νέου νόμου είναι προ των πυλών, καθώς σε δύο μήνες από σήμερα θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Ιδιαίτερα το καυτό θέμα των εισφορών και του υπολογισμού του μέσα από το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων είναι στην πρώτη γραμμή, καθώς καμία διευκρίνιση δεν έχει δοθεί σε σχέση με το ποια εισοδήματα θα υπολογιστούν για τις εισφορές (εκείνα του 2015 ή εκείνα του 2016), τι πρόκειται να συμβεί στους εργαζόμενους με μπλοκάκι που φορολογικά θεωρούνται μισθωτοί, πώς θα προκύπτουν οι εισφορές για τους συμμετέχοντες σε περισσότερες από μία εταιρείες, αλλά και πλήθος άλλως ερωτημάτων σωρεύονται ενώ αδράνεια παρατηρείται στην πλευρά των υπηρεσιών.

Και όλα αυτά ενώ από πλευράς δανειστών ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές για άνοιγμα ξανά του θέματος του Ασφαλιστικού και των παροχών μέσα από το πρίσμα των οικονομικών του νέου φορέα που δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ευοίωνα.

Αν μάλιστα υπολογίσουμε τις απώλειες του συστήματος το 2016 από εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, τότε δεν είναι σίγουρο ότι τα αποθεματικά των φορέων και η ρευστότητά τους μετά την ενοποίηση θα επαρκούν για να καλύψουν τις ταμειακές ανάγκες του ΕΦΚΑ τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής του.

Βέβαια σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι πλέον δεν χορηγούνται συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς έχει παγώσει η έκδοση οποιασδήποτε απόφασης λόγω μη ύπαρξης των τεχνικών λεπτομερειών. Αλλος ένας τομέας δηλαδή όπου παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση δημιουργώντας μεγάλα παράπονα σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης από τον Μάιο και μετά και ακόμη δεν έχουν δει φως στο τούνελ της αναμονής για τη σύνταξη.

 
Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.