fbpx
Skip to main content

Αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος- τι έρχεται το 2017

Σε σύγχυση βρίσκονται οι φορολογούμενοι αναφορικά με το θέμα της υποχρέωσής τους ή μη για τη συλλογή αποδείξεων. Αν και βρισκόμαστε λιγότερες από 40 ημέρες πριν την εκπνοή του 2016 πολλοί φορολογούμενοι αναρωτιούνται τι να κάνουν με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει για φέτος αλλά και τι θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά καθώς έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά αναφορικά με το τι θα ισχύσει.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πρόσφατα το τι θα ισχύσει για φέτος. Οι φορολογούμενοι για τα φετινά εισοδήματα δεν είναι τελικά υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του 2017 τη δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες. Έτσι ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι, όπως ήταν άλλωστε και στη φετινή φορολογική δήλωση, κλειδωμένος και έτσι όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το σύνολο της έκπτωσης φόρου- αφορολόγητο που δικαιούνται βάση του ύψους του εισοδήματός τους.

Αυτά για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν αφορολόγητο όριο. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχοντες εισόδημα από άλλες πηγές δεν είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεων καθώς δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο.

Γρίφος το 2017
Το τι θα ισχύσει το 2017 αποτελεί έναν γρίφο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ένα πλαίσιο κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υποτίθεται ότι το πλαίσιο αυτό θα ετίθετο σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2017, αλλά υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί έχουν χαθεί στη διαπραγμάτευση.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο. Στην περίπτωση που δαπανήσουν παραπάνω θα έχουν πρόσθετη έκπτωση φόρου ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δαπανούν το εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς και θα παίρνουν μέρος σε κληρώσεις χρηματικών ποσών και κατασχεμένων ΙΧ και ακινήτων από το δημόσιο.

Ωστόσο, το σχέδιο έχει κολλήσει στη διαπραγμάτευση για το αν ο επαγγελματικός λογαριασμός που θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πλαστικό χρήμα θα είναι μερικώς ακατάσχετος με τους δανειστές να απορρίπτουν οποιαδήποτε σχετική πρόταση. Έτσι, όλο το σχέδιο βρίσκεται προς το παρόν στον αέρα. Τι σίγουρο πάντως είναι ότι οι φορολογούμενοι που "εκπειδεύονται" να χρησιμοποιούν τη χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα για τις δαπάνες τους δεν θα είναι χαμένοι.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.