fbpx
Skip to main content

Νέους φόρους από το 2018 φέρνουν με την αξιολόγηση

Μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει και αυτήν την αξιολόγηση με βασικό συστατικό του πακέτου των δημοσιονομικών παρεμβάσεων την αύξηση των φόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup της Πέμπτης και αναμένεται να τους περιγράψει με σαφήνεια τις παρεμβάσεις που δέχεται η κυβέρνηση να μπουν στο νέο δημοσιονομικό κόφτη ο οποίος, όπως θα προβλέπει η πρόταση, θα παραταθεί για ένα έτος, δηλαδή έως το 2019.

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί την θεσμοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018 αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο για θεσμοθέτηση πρόσθετων μέτρων για το 2018 προκειμένου να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσυπογράψει το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, εφόσον κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, να θεσμοθετηθούν μέτρα για το 2018 που θα είναι κυρίως παρεμβάσεις στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.  Στο τραπέζι βρίσκεται:

-η μείωση της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 που είναι σήμερα στα 1.500 έως 1.800 που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 6.800 έως 8.200 ευρώ. Στον κόφτη εξετάζεται να περιληφθεί μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ακόμη και στα επίπεδα των 3.000 έως 5.000 ευρώ.

-αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Η αύξηση αυτή θα προκαλέσει ανατιμήσεις σε είδη βασικής κατανάλωσης πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται να αυξηθούν βασικές υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό ύδρευσης και τα νωπά τρόφιμα

-κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, όπως είναι η έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα και η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Το πακέτο φορολογικών μέτρων θα πρέπει να αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα μόνιμου χαρακτήρα ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και το ΔΝΤ για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 και το 2019

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.