fbpx
Skip to main content

POS γέμισε το ταμείο της Εφορίας

Φόρους αυξημένους κατά 2 δισ. ευρώ πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ άλλα 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει ο «λογαριασμός» για το 2017.

Την «καταιγίδα» του τρίτου Μνημονίου -με την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να «κλειδώνει» την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ έναντι 0,53% που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για το 2016- μαρτυρούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Από την ανάλυση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις πλήρωσαν το 2016 αυξημένους φόρους κατά 37% σε σχέση με το 2015 και τα νοικοκυριά 354 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Μόνο δηλαδή από τους φόρους που επιβλήθηκαν στο εισόδημα εισέρρευσαν στα ταμεία 651 εκατ. ευρώ, ενώ από ΦΠΑ και ακίνητα οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Μεγάλη συνεισφορά στα ταμεία είχαν και τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οι οποίοι σε σχέση με το 2015 παρουσίασαν υπέρβαση κατά 217 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,9%.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2016, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα, η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά αλλά και οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι, ανέβασαν τα φορολογικά έσοδα του προηγούμενου έτους.

Βέβαια στην ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων συνέβαλε και η εκτεταμένη χρήση των πιστωτικών καρτών καθώς έφερε στην επιφάνεια ή διαφορετικά στην επίσημη οικονομία χρήματα που μέχρι πρότινος εντάσσονταν στην παραοικονομία.

Ετσι, παρά τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που άφησαν στην Εφορία το 2016 οι φορολογούμενοι, τα οποία αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ, τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία ανήλθαν στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου στα 53,1 δισ. ευρώ έναντι 49,5 δισ. ευρώ το 2015 ( αύξηση κατά 1,86 δισ. ευρώ).
Πλεόνασμα

Με αυτόν τον τρόπο και με τη συγκράτηση των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ το 2016.

Οι επιστροφές φόρων έφτασαν σχεδόν στον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού, κλείνοντας στα 3,263 δισ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου 3,287 δισ. ευρώ (απόκλιση 24 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον επιστροφές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ύψους 1,026 δισ. ευρώ, που προέρχονται από έκτακτη χρηματοδότηση και δεν αφαιρούνται από τα έσοδα.

Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 49,860 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,90% του αναθεωρημένου στόχου των 47,976 δισ. ευρώ.

Πηγή: efsyn.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.