fbpx
Skip to main content

Ξεκίνησε η μάχη της απόδειξης

Αρχίζει να ανεβάζει στροφές το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του ελέγχου για την έκδοση αποδείξεων.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα που στοχεύουν να κάνουν την έκδοση απόδειξης… ρουτίνα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και αυτούς που για πολλά χρόνια το αποφεύγουν βάζοντας στην τσέπη τον ΦΠΑ και στερώντας πολύτιμα έσοδα από το δημόσιο ταμείο για το φόρο εισοδήματος.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι για την έκδοση αποδείξεων, κυρίως στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης οι οποίοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενη ένταση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Στόχος είναι να διατηρηθεί το θετικό momentum στα φορολογικά έσοδα με την επαλήθευση και υπερκάλυψη των εισπρακτικών στόχων που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστικό των ελέγχων είναι ότι μπήκαν ήδη λουκέτα σε επιχειρήσεις που εντοπίσθηκαν να μην έχουν εκδώσει πολλές αποδείξεις ή παρεμπόδισαν τους ελεγκτές από το να κάνουν τη δουλειά τους. Συνολικά εντός του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 25.000 ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η δεύτερη παρέμβαση για την έκδοση αποδείξεων έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στην παροχή κινήτρων αλλά και επιβολή κυρώσεων προκειμένου να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος στην αγορά η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε αύξηση των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων και φόρων στα κρατικά ταμεία. Ήδη από την Πρωτοχρονιά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο να δαπανούν το 10-30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Εντός της εβδομάδας έρχεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS στην πρώτη φουρνιά επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Οι πρώτοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι οι επαγγελματίες της οικοδομής (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κα) καθώς και όλος ο κλάδος της εστίασης.

Η τρίτη παρέμβαση έρχεται σε τεχνικό επίπεδο και αφορά στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. O σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού το οποίο θα διασταυρώνει αν οι χρεώσεις καρτών στις συσκευές POS συνοδεύονται και από έκδοση αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.