fbpx
Skip to main content

Ανέτοιμοι και για τη φορολόγηση των μισθώσεων κατοικιών

Από την 1η Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε προβλεπόταν στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει η φορολόγηση των μισθώσεων κατοικιών που διατίθενται σε τουρίστες (τύπου Airbnb).

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφασίστηκε από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στη λογική της ενίσχυσης των κρατικών ταμείων, δεδομένου πως οι μισθώσεις αυτές αυξάνουν διαρκώς το μερίδιό τους στην εγχώρια τουριστική αγορά, ενώ παράλληλα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τόσο στους τουρίστες που αναζητούν μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση διαμονής σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία, όσο και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρήκαν μια επιπλέον πηγή εσόδων.

Εντούτοις, η στην πράξη εφαρμογή του νόμου και η συλλογή εσόδων μπαίνει στο "πάγο”, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί το ειδικό μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα ακίνητα που μισθώνονται, όπως αναφέρουν φορείς της τουριστικής αγοράς.

Το έργο είναι... γνωστό, αφού η καθυστέρηση στη δημιουργία του  "Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” που θα λειτουργεί με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έρχεται σε συνέχεια του απίστευτου αλαλούμ που δημιουργήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ με την ανάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μπλοκάκια, αλλά και με την κατάρρευση του συστήματος όπου θα γίνονταν αιτήσεις για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Φορείς από το χώρο του Τουρισμού κάνουν λόγο για μεγάλη ανετοιμότητα εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα θέτει το κανονιστικό πλαίσιο για τις μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι τομεάρχες Οικονομικών και Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η εφαρμογή του νόμου τίθεται εν αμφιβόλω και παραπέμπεται στις καλένδες, γεγονός που θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στην πορεία των δημοσίων εσόδων.

Μελέτη της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έδειξε ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων σε ετήσια βάση από την παραπάνω δραστηριότητα υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα πως τζίρος των μισθώσεων, που αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, και ενώ ακόμη ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τη νέα χρονιά τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, η δυνατότητα ενοικίασης των καταλυμάτων αυτών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 90 μέρες το χρόνο και, εφόσον πρόκειται για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 μέρες. Το εισόδημα που αποκτάται από την ενοικίαση αυτή θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων. Θα μπορεί να γίνεται υπέρβαση των ορίων αυτών μόνο για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.