fbpx
Skip to main content

Μόνο οι ελεγχόμενοι στην... οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Μόνο οικειοθελής δεν είναι η αποκάλυψη εισοδημάτων.


Ο περιβόητος νόμος της κυβέρνησης που ξεκίνησε επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη και συνεχίστηκε από τον Ευκλείδη Τσακάλωτο, δεν έχει καμία σχέση με αποκάλυψη εισοδημάτων.


Οι εφορίες από τα τέλη Δεκεμβρίου επιδίδονται στην αποστολή σημειωμάτων σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε έλεγχο καλώντας τους να επωφεληθούν από τις διατάξεις του σχετικού νόμου πληρώνοντας λιγότερα στο δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλες εφορίες της χώρας, οι μόνοι που έχουν ενδιαφερθεί είναι όσοι βρίσκονται σε έλεγχο (πλήρη ή μερικό). Καθημερινά στα γραφεία των ελεγκτών σχηματίζονται μικρές ουρές από φορολογούμενους που έχουν πιαστεί στα δίχτυα της εφορίας και ζητούν πληροφορίες.


Σε άλλους φορολογούμενους που η εφορία ή η οικονομική αστυνομία έχει ανοίξει τους λογαριασμούς τους,  συστήνεται να κάνουν χρήση των διατάξεων με στόχο να κλείσει μία ώρα νωρίτερα η υπόθεση, να γλιτώσουν χρήματα, αποφεύγοντας την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (έτσι και αλλιώς το 80% των αποφάσεων απορρίπτονται).


Οι περισσότεροι ελεγχόμενοι ακολουθούν το ευνοϊκό καθεστώς, κάνοντας ταυτόχρονα αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων για να πληρώσουν τα χρέη τους.


Πόσοι όμως έχουν παρουσιαστεί στις εφορίες οικειοθελώς;


Πληροφορίες από δύο μεγάλες εφορίες της Αττικής αναφέρουν ότι κανείς προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί. Μάλιστα τα στελέχη των εφοριών δεν πιστεύουν ότι κάποιοι θα εμφανισθούν για να δικαιολογήσουν χρήματα που έχουν βγάλει στο εξωτερικό ή έχουν μαύρα κάτω από το στρώμα.


 Αυτό θα συμβεί μόνο αν περιέλθουν σε γνώση των αρχών πληροφοριακά δελτία όπως τα αποκαλούν. Και είναι σχεδόν απίθανο να παρουσιασθεί κάποιος τη συγκεκριμένη περίοδο που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φοβούνται μην ξαναζήσουν μέρες του 2015, με το Grexit να κυριαρχεί ή να μονοπωλεί τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου.


Οι προσδοκίες για είσπραξη δισ. ευρώ από την αποκάλυψη εισοδημάτων ή μαύρου χρήματος έχουν εξανεμιστεί. Κάτι το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά στο υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που προσδοκούν πλέον είναι να εισπράξουν κάποια ποσά από τους φορολογούμενους στους οποίους είχαν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου ή προσωρινού προσδιορισμού. Για αυτό το λόγο άλλωστε ο νόμος περιλαμβάνει στην εθελούσια αποκάλυψη όλους τους φόρους. Συγκεκριμένα, τον  φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης κλ.π.


Σύμφωνα με το νόμο όσοι ενταχθούν  στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν το φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλλουν. Επί της ουσίας η υποβολή της εθελούσιας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγετε οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:


1. Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και το χρόνο απόκρυψης.


2. Φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν μέχρι και τις 31.5.2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές, δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή. Η ρύθμιση  καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα.


3. Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα. Μετά την υποβολή της δήλωσης διενεργείται, κατά περίπτωση, άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός του οφειλόμενου κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς, καθώς και του πρόσθετου φόρου εκπρόθεσμης υποβολής ή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής και υπολογισμός του τόκου. Εάν από τις ανωτέρω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος, δεν επιβάλλεται το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.


4. Για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι και  31.3.2017, ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 8% του κυρίου φόρου. Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την 31.3.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας της (31.5.2017), ο τυχόν οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 10% του κυρίου φόρου.


5. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Στην περίπτωση που  έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου  ο  πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 30% ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 15%.


6. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση αίρονται οι ποινικές κυρώσεις.

Πηγή: liberal.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.