fbpx
Skip to main content

Τι έρχεται με το πλαστικό χρήμα

Εκτός από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό δίκτυο είπε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό.

Εκμυστηρεύτηκε ότι κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος του είπε πως οι συναλλαγές με κάρτες αυξάνονται ραγδαία και ότι από αυτό θα έρθουν πολύ μεγάλα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτά τα προβλεπόμενα έσοδα ως έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα οποία δεν θεωρούνται παραμετρικά από τους θεσμούς και έτσι μπορούν να διατεθούν για τη μείωση φορολογικών συντελεστών και φόρων γενικότερα.

Ωστόσο, μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τρέξει το όλο σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Το σχέδιο προς το παρόν κινείται περισσότερο από την ανάγκη των πολιτών και λιγότερο από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η ανάγκη αυτή λέγεται "capital controls” και περιορισμοί στη χρήση μετρητών που αναγκάζουν τους πολίτες να βάζουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές στην καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ο οποίος έχει καθυστερήσει, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα:

- Θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι τα πρώτα που θα αναγκασθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης POS. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι ζήτημα ημερών, πιθανώς και ωρών, και θα προβλέπει ότι έως τις 30 Ιουνίου δώδεκα επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS.

Πρόκειται για εστίαση, επισκευές, εκπαίδευση, ένδυση, υπόδηση, ενοικιάσεις, κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες, ιατρικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και τυχερά παιγνίδια.

- Αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται ποια είναι τα τραπεζικά μέσα που αναγνωρίζονται ως μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

- Αναμένεται ερμηνευτική εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού της δαπάνης με πλαστικό χρήμα με βάση την κλίμακα που έχουν ψηφιστεί καθώς και το τι θα ισχύει στις περιπτώσεις συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

- Αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όταν οι συσκευές  POS θα τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.