fbpx
Skip to main content

Φοροδιαφυγή με φαντασία!

Σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής οδηγεί η υπερφορολόγηση, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία που κυκλοφόρησε χθες και παράλληλα φαίνεται να τάσσεται υπέρ των προτάσεων του ΔΝΤ για τη φορολογία και τη μείωση του αφορολογήτου, αρκεί να συνοδεύεται με μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών για όλους.

Tονίζει δε ότι κοινωνικό κράτος χωρίς ανάπτυξη είναι «Τσικνοπεμπτη χωρίς ψητό...».

Η χώρα οδεύει μετ' εμποδίων προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και είναι ίσως η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι με τόση ένταση από πλευράς των θεσμών το ζήτημα της υπερφορολόγησης των παραγωγικών στρωμάτων της οικονομίας και ιδιαίτερα της μισθωτής εργασίας, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.

Με τη φοροδοτική ικανότητα στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα να έχει εξαντληθεί λόγω της δημευτικής φορολογίας που σωρευτικά προσεγγίζει το 60%, το ΔΝΤ πιέζει για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της μείωσης του αφορολόγητου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε. (ως ποσοστό του μέσου μισθού) αναφέρει ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή έμφαση στην υπερφορολόγηση δεν είναι οικονομικά βιώσιμη πολιτική. Όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους μέσα από την παραγωγική διαδικασία πιέζουν μέσω του πολιτικού συστήματος για φοροαπαλλαγές και εισοδηματικές ενισχύσεις,

«Για... δειγματισμό»
Παραθέτει δε παραδείγματα φοροδιαφυγής όπως κάποιος που παρήγγειλε ένα ζευγάρι παπούτσια από την Κίνα και παρέλαβε πρώτα το δεξί παπούτσι με την ένδειξη «για δειγματισμό» και λίγες ημέρες αργότερα το αριστερό επίσης «για δειγματισμό»!, ενώ ένα εστιατόριο φάστφουντ προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει τοις μετρητοίς χωρίς απόδειξη.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒ στην «ανεξήγητη σιγή ιχθύος που τηρεί το ΔΝΤ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Τα μετρητά και τα «μαύρα» που ζητούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες διευκολύνονται καθώς η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων έχει γίνει θεσμός. Παράλληλα αυξάνονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που όχι μόνον προσφεύγουν σε αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και φοροδιαφεύγουν κατά συρροή, αλλά έχουν κλείσει και τα βιβλία τους και δουλεύουν 100% στη μαύρη αγορά.

Μέτρα που είναι προσωρινού χαρακτήρα ή λαμβάνονται αυτομάτως σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων ( κόφτης) δεν οδηγούν σε δημοσιονομική προσαρμογή σε μόνιμη βάση και συνεπώς δημιουργούν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στο μέλλον, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, εγκαλώντας την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το μείγμα της πολιτικής που συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2015 με τη χρηματοδοτική απουσία του ΔΝΤ. Στην ανάλυσή του ο ΣΕΒ φαίνεται να τέσσεται υπέρ των μέτρων του ΔΝΤ, τονίζοντας την ξεκάθαρη στάση του σε οικονομικούς όρους, την οποία συνοψίζει στα εξής:

• Mείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων με μείωση του αφορολόγητου και ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

• Ανακατανομή πόρων από το συνταξιοδοτικό στο προνοιακό σύστημα με την κατάργηση των προνομίων (σύνταξη με λίγα χρόνια εργασίας ή σε χαμηλές ηλικίες κ.λπ.) των προ της μεταρρύθμισης υφιστάμενων συνταξιούχων (προσωπική διαφορά) και στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

• Αποτελεσματική σύλληψη της φοροδιαφυγής.

• Αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες, την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι ήδη υψηλότεροι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, αλλά η απόδοση των φορολογικών εσόδων είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, καθώς οι υψηλοί συντελεστές ενισχύουν τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τη φυγή εργαζομένων και επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες.

«Ανεξαρτήτως στόχων απαιτείται αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μεταφορά πόρων σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές και μεταβιβάσεις και παράλληλης μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογούμενων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ και τονίζουν ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο πρέπει να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει μετασχηματιστεί σε σύστημα εισοδηματικών ενισχύσεων από τα γενικά φορολογικά έσοδα και όχι συντάξεων από τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων. Ετσι δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν κάποια σύνταξη που θα αντιστοιχεί στις εισφορές αφού δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν πόροι να πληρωθούν οι συντάξεις», ανάφερει το δελτίο, επισημαίνοντας τη δημιουργία φυγόκεντρων δυνάμεων αυτονόμησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, που καταφεύγουν σε εισφοροδιαφυγή και λειτουργία εκτός φορολογικού συστήματος.

Χωρίς πόρους
Εξάλλου, ακόμα και με τη σημερινή υπερφορολόγηση της οικονομίας το κράτος δεν διαθέτει τους πόρους για να καλύψει τις ανάγκες της υγείας, της παιδείας και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η λύση δεν είναι να επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, που δημιουργούν μέσω των φόρων νέα έσοδα για το κράτος.

Ταυτόχρονα οι αναλυτές του Συνδέσμου αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η επίτευξη στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ θα προκαλέσουν αρνητικές επιδράσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και προσθέτουν ότι οι απόψεις του ΔΝΤ περί της υπερφορολόγησης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της καθυστέρησης στην επίλυση των κόκκινων δανείων, καθώς και στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών αφορούν σε απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Τα παπούτσια!

• Κάποιος που παρήγγειλε ένα ζευγάρι παπούτσια από την Κίνα και παρέλαβε πρώτα το δεξί παπούτσι με την ένδειξη «για δειγματισμό» και λίγες ημέρες αργότερα το αριστερό επίσης «για δειγματισμό»!, ενώ ένα εστιατόριο φάστφουντ προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει τοις μετρητοίς χωρίς απόδειξη.

Σιγήν ιχθύος

• Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ΣΕΒ στην «ανεξήγητη σιγή ιχθύος που τηρεί το ΔΝΤ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων. Τα μετρητά και τα «μαύρα» που ζητούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες διευκολύνονται καθώς η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων έχει γίνει θεσμός.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.