fbpx
Skip to main content

"Κλείδωσε" με τις ίδιες αντικειμενικές ο ΕΝΦΙΑ

Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται ότι τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων θα συνοδευτούν από αντίστοιχες ελαφρύνσεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν πολύ μικρό καλάθι. Αν βέβαια κρατήσουν τελικά καλάθι.

Τα νέα από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθόλου καλά αναφορικά με τον πιο άδικο φόρο που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, τον ΕΝΦΙΑ.

Ο φόρος, όπως επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε πρόσφατη συνέντευξή της, δεν πρόκειται φέτος να έχει οιαδήποτε αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος θα παραμείνει  βαρύς και ασήκωτος για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος να τους βεβαιώνεται ένα συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ ύψους 3,5 δισ. ευρώ με το 75% από αυτά, δηλαδή τα 2,65 δισ. ευρώ να πληρώνονται εντός του 2016. Ακόμη και στην περίπτωση που τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση για καθιέρωση εμπορικών αξιών στα ακίνητα που θα αντικαταστήσουν τις αντικειμενικές μέχρι τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημάνει τίποτε θετικό για τους φορολογούμενους καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις αξίες που ίσχυαν την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με τις σημερινές εξωπραγματικές αξίες.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να αρχίσει να πληρώνεται τον Σεπτέμβριο και να εξοφληθεί και πάλι σε 5 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή η τελευταία δόση να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η μόνη προσπάθεια που κάνει το οικονομικό επιτελείο που όμως έχει περιορισμένες πιθανότητες να ευοδωθεί είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ολικής απαλλαγής από το φόρο. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τη φοροαπαλλαγή έτσι ώστε όσοι σήμερα καταβάλλουν το 50% του φόρου να απαλλαγούν πλήρως.

Ποιοί απαλλάσσονται

Σημειώνεται ότι έκπτωση 50% από το φόρο δικαιούνται  όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-έχουν "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας
- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

-η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται σήμερα οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% εφόσον:
-το "συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα" του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

-το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.