fbpx
Skip to main content

Το "υπό αίρεση" φορολογικό πακέτο των ελαφρύνσεων

Όσο πλησιάζουμε προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την οριοθέτηση του πλαισίου συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, τόσο έρχονται στο φως -έστω και ως σταγόνες πληροφόρησης- λεπτομέρειες σχετικές με το περιεχόμενο της συμφωνίας του τελευταίου Eurogroup.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με συνέντευξή του στην "Καθημερινή" είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα λιτότητας αλλά και ελαφρύνσεων θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σταδιακά. Και πρόσθεσε με νόημα: "Σε περίπτωση που προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από τον δημοσιονομικό στόχο του έτους, τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ' αναλογία".

Με άλλα λόγια, ενώ τα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων είναι δεδομένα, τα μέτρα ελαφρύνσεων θα αυξάνονται και θα μειώνονται ανάλογα με το αν επιτυγχάνονται ή ακόμη και υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Έτσι, λιτότητα δεδομένη, αλλά ελαφρύνσεις υπό αίρεση. Και αυτά σε αντίθεση με όσα υπόσχεται η κυβέρνηση περί "ενός ευρώ ελαφρύνσεων για κάθε ευρώ λιτότητας".

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πακέτο της λιτότητας και των ελαφρύνσεων θα καθοριστούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς που επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τη Δευτέρα. Στο πακέτο της λιτότητας περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Στο πακέτο των -υπό αίρεση- μειώσεων φόρων περιλαμβάνονται:

- Η μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος και της εστίασης. Για το ηλεκτρικό ρεύμα μελετάται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% και της εστίασης από το 24% στο 13%.

- Η μείωση των συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων.

- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.

- Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και η εφαρμογή τους προϋποθέτει σημαντική υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για την τριετία 2019-2021.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.