fbpx
Skip to main content

Ιδού το πακέτο των φορολογικών αντίμετρων

Μπορεί ακόμη η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μην έχει κλείσει και να εξελίσσεται σε θρίλερ, ωστόσο, ορισμένες πτυχές της συνολικής συμφωνίας βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίησή τους.

Το πακέτο των αντίμετρων της λιτότητας που εφηύρε η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πιο εύπεπτη τη συμφωνία για την κοινοβουλευτική της ομάδα και την κοινωνία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Απέχει όμως πάρα πολύ από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις ελάφρυνσης.

Πιο συγκεκριμένα, το φορολογικό πακέτο των αντίμετρων της λιτότητας περιλαμβάνει:

- τη μείωση του πρώτο συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα σε 20% ή "και λίγο χαμηλότερα" όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα, ο πρώτος συντελεστής 22% εφαρμόζεται για το τμήμα του εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή σκοπεύει στο να μετριάσει τις επιβαρύνσεις των μισθωτών και συνταξιούχων από τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου, δηλαδή τη μείωση της έκπτωσης φόρου που σήμερα είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και έχει συμφωνηθεί να μειωθεί στα 1.300 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45%

- τη μείωση της συνολικής βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση αυτή η κυβέρνηση θέλει να γίνει μέσω της διεύρυνσης του αριθμού των ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο. Σήμερα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ απαλλάσσονται κατά 50% ενώ οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με ετήσιο εισόδημα  έως 12.000 απαλλάσσονται πλήρως

- τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% που είναι σήμερα στο 26%. Πρόκειται για μέτρο που έχει επιβάλλει στο πακέτο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη.

Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, στο πακέτο των αντίμετρων της λιτότητας περιλαμβάνονται και μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής όπως:

- η κάλυψη του κόστους βρεφονηπιακών σταθμών για 120.000 παιδιά ανεξαρτήτως εισοδήματος
- η παροχή επιδόματος ενοικίου για περισσότερους
- η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των συνταξιούχων στην φαρμακευτική περίθαλψη
- η παροχή του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους.

Όπως σημειώθηκε, η ενεργοποίηση των αντίμετρων θα γίνεται μόνο εφόσον πιστοποιείται ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο κατά το ποσό της υπέρβασης. Για παράδειγμα, αν το 2019 που ο στόχος είναι 3,5% επιτευχθεί 4%, τότε θα ενεργοποιούνται αντίμετρα της τάξης του 0,5%, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.