fbpx
Skip to main content

ΑΑΔΕ:Ηλεκτρονικό «μάτι» στα χαρτοφυλάκια επενδυτών του ΧΑ, διασύνδεση και με ΕΡΓΑΝΗ (μισθοί) και Κτηματολόγιο (ακίνητα)

Βγαίνουν από το... απυρόβλητο τα χαρτοφυλάκια μετοχών όσων χρωστούν στο Δημόσιο, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να συνδεθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα του Χρηματιστηρίου, ώστε να προχωρά σε γρήγορες κατασχέσεις.

Στον προγραμματισμό δράσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων για το τρέχον έτος δεσπόζουν τα μέτρα για «την επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και την περαιτέρω αυτοματοποίησή τους», καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 92 δισ. ευρώ και προσφέρουν μια τεράστια «δεξαμενή» για είσπραξη εσόδων.

Μεταξύ άλλων, προκειμένου να έχει η ΑΑΔΕ άμεση πληροφόρηση για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των φορολογουμένων, προβλέπεται διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ (μετοχές), πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας (ακίνητα), αλλά και διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (μισθοί).

Ακίνητα και μισθοί βρίσκονταν σταθερά στην πρώτη γραμμή για την επιβολή κατασχέσεων από την εφορία, αλλά τα χαρτοφυλάκια μετοχών των οφειλετών μπαίνουν για πρώτη φορά στο στόχαστρο με οργανωμένο τρόπο και με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να γίνεται άμεση ηλεκτρονική διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, ώστε να ενεργοποιούνται οι διαδικασίες κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, περίπου με τον ίδιο τρόπο που κατάσχονται χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στον Προγραμματισμό Δραστηριοτήτων της ΑΑΔΕ, ο διοικητής, Γιώργος Πιτσιλής, υπογραμμίζει ότι «θεμελιώδης στόχος μας είναι να εδραιώσουμε σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και την κοινωνία», ενώ επισημαίνει, για το 2016, ότι «παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους που είχαν τεθεί σε σημαντικό βαθμό, με την καθοριστική συμβολή των στελεχών της».

Για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ο προγραμματισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια 23.300 ελέγχων με στόχο τη βεβαίωση τουλάχιστον 3,96 δισ. ευρώ από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Επίσης, προγραμματίζεται διενέργεια τουλάχιστον 39.000 μερικών επιτόπιων (προληπτικών) και στοχευμένων ελέγχων από Δ.Ο.Υ. και ΥΕΔΔΕ, με στόχο τον περιορισμό των φαινομένων παραβατικότητας (σ.σ.: έκδοση αποδείξεων λιανικής κ.α.).

Από τις ΥΕΔΔΕ θα διερευνηθούν 110 υοθέσεις απάτης στον ΦΠΑ, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών και τουλάχιστον 80 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Για τον περιορισμό φαινομένων λαθρεμπορίου προβλέπεται η διενέργεια 50.000 τελωνειακών ελέγχων και 15.400 ελέγχων δίωξης από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 10% αυτών. Επίσης, θα διενεργηθούν 20.000 τελωνειακοί έλεγχοι με τη χρήση του αυτοκινούμενου συστήματος X-RAY.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.