fbpx
Skip to main content

Ο «πονηρός» πίνακας 2 της φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΠΙΝΑΚΑ 2: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στον πίνακα αυτό είναι συγκεντρωμένες κάποιες πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή εκκαθάριση της δήλωσης και το σωστό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Για τη συμπλήρωση του εν λόγω πίνακα, επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" μόνο σε καταφατική περίπτωση.

Κωδικοί 327-328 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν ο ίδιος ή/και η σύζυγός σας υποβάλλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για πρώτη φορά.

Κωδικός 319 -320 Οι κωδικοί αυτοί προσυμπληρώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο μητρώου της Υπηρεσίας, εφόσον είστε φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

Κωδικοί 015-016 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" αν ο ίδιος ή η σύζυγός σας είστε αλλοδαπός διπλωματικός ή προξενικός εκπρόσωπος, εργάζεστε σε πρεσβεία, διπλωματική αποστολή, προξενείο ή αποστολή αλλοδαπού κράτους για τη διεκπεραίωση των κρατικών υποθέσεων που είστε πολίτης του εν λόγω κράτους και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου ή εργάζεστε σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα.

Κωδικοί 023-024 Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται, διότι για το φορολογικό έτος 2016 δεν υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων για την μείωση του φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ.

Κωδικός 329 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν υποβάλλετε τη δήλωση ως κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχος, προσωρινός διαχειριστής ή σύνδικος πτώχευσης.

Κωδικός 330 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν υποβάλλετε τη δήλωση ως επίτροπος, κηδεμόνας ανηλίκου ή δικαστικός συμπαραστάτης.

Κωδικός 331 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν υποβάλλετε τη δήλωση ως κληρονόμος του φορολογουμένου που απεβίωσε.

Κωδικοί 013-014 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", εάν εσείς ή και η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και έχετε γεννηθεί μέχρι 31-12-1951.

*****Συμπληρώστε  τους  κωδικούς  αυτούς  για  να  σας  υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης από την ΓΓΠΣ, ποσοστό 30% ΕΚΠΤΩΣΗ από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Κωδικοί 017-018 Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1-1-2014 και μετά.

****Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2014 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας της παραγράφου 1 μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Κωδικοί 019-020 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" χωρίς να τίθεται θέμα επιλογής σας, αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε επιτηδευματίας που εκδίδει ΑΠΥ, ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχετε την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρείτε επαγγελματική εγκατάσταση άλλη από την κατοικία σας και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο (2) προϋποθέσεις:

α) Έχετε έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες,

β) Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων σας από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες.

Κωδικοί 027-028 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχετε γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1954.

***** Συμπληρώνεται από όσους δικαιούνται απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, επειδή υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65 έτος της ηλικίας.

Κωδικοί 021-022 Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

Κωδικοί 037-038 Οι κωδικοί αυτοί είναι προσυμπληρωμένοι με την ένδειξη ‘’ΝΑΙ’’ όταν ο ασκών αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κωδικοί 025-026 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" εάν εσείς ή και η σύζυγός σας εμπίπτετε στις διατάξεις του άρθρου 73 του ν.3842/2010, με τις οποίες δίδονται κίνητρα σε επιχειρήσεις που μειώνεται ο κύκλος εργασιών, προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους.

Κωδικοί 385-386 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν είστε κάτοικοι χώρας - μέλους της Ε.Ε. ή ΕΟΧ ο ίδιος ή και η σύζυγός σας και αποκτήσατε στην Ελλάδα τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός σας.

Κωδικοί 029-030 Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ" εάν εσείς ή και η σύζυγός σας έχετε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) στην αλλοδαπή.

Η συμπλήρωση των κωδικών αυτών είναι για άλλους λόγους και όχι για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του φόρου που θα πληρώσει ο φορολογούμενος.

*****Tα  εισοδήματα από το εξωτερικό πρέπει να δηλώνονται στους ανάλογους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Με τους κωδικούς 029-030, όταν υπάρχουν εισοδήματα εξωτερικού, σχετίζονται οι ανάλογοι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης.

Κωδικοί 905-906 Επιλέξτε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς ή/και η σύζυγός σας είστε ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζετε βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω (συμπεριλαμβανομένου του 80%). Τα απαλλασσόμενα ποσά των πιο πάνω προσώπων θα πρέπει να συμπληρωθούν στους κωδικούς 617 – 618 του πίνακα 6 της δήλωσης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση συμπληρώνονται οι κωδικοί 657-658. Εάν τα παραπάνω ποσά αφορούν μισθούς-συντάξεις, ο τυχόν παρακρατηθείς φόρος συμπληρώνεται στους κωδικούς 315-316, ο φόρος που αναλογεί στους κωδικούς 313-314, ενώ η τυχόν παρακρατηθείσα εισφορά αλληλεγγύης στους κωδικούς 333-334.

Κωδικοί 913-914 Επιλέξτε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς ή/και η σύζυγός σας παρουσιάζετε ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως του είδους της αναπηρίας που παρουσιάζετε. Τα απαλλασσόμενα ή αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά των πιο πάνω προσώπων θα πρέπει να συμπληρωθούν στους κωδικούς 619–620 του πίνακα 6 της δήλωσης, ενώ ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 613–614 του ίδιου πίνακα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση συμπληρώνονται, αντίστοιχα, οι κωδικοί 659-660 και 433-434. Εάν τα παραπάνω ποσά αφορούν μισθούς-συντάξεις, ο τυχόν παρακρατηθείς φόρος συμπληρώνεται στους κωδικούς 315-316, ο φόρος που αναλογεί στους κωδικούς 313-314, ενώ η τυχόν παρακρατηθείσα εισφορά αλληλεγγύης στους κωδικούς 333-334.

Κωδικοί 011-012 Επιλέξτε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς ή/και η σύζυγός σας είστε Βουλευτής και χρηματοδότης πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων ή βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.