fbpx
Skip to main content

Κατασχέσεις και 100 δόσεις σώζουν τα έσοδα

Την πραγματικότητα που βιώνουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις αναφορικά με τη σχέση τους με την εφορία δείχνουν ανάγλυφα τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την ώρα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια ξεκάθαρη τάση κόπωσης των εσόδων από "οργανικές" πηγές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, σωτήρια για τον προϋπολογισμό έχει αρχίσει να αποδεικνύεται η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που λαμβάνονται εναντίον όσων δεν προσέρχονται στα κρατικά ταμεία.

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:
-το πρώτο τρίμηνο του έτους εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία συνολικά φορολογικά έσοδα ύψους 9,586 δισ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα ύψους 9,288 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια υπέρβαση 228 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι μειωμένα κατά 48 εκατ. ευρώ

-η μεγαλύτερη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα παρατηρείται σε τρεις τομείς. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται με μειώσεις στις εισπράξεις από παρακράτηση φόρου μισθωτών αλλά και εργαζόμενων με μπλοκάκι επειδή χιλιάδες είναι αυτοί που τα έκλεισαν.

Επίσης, παρατηρείται υστέρηση στον ΦΠΑ κατά 159 εκατ. ευρώ που αποδίδεται στην αύξηση της φοροδιαφυγής λόγω της προσπάθειας επαγγελματιών και επιχειρήσεων να γλιτώσουν τις εισφορές Κατρούγκαλου και τη γενικότερη κάμψη της οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας.

Τρίτον, παρατηρείται υστέρηση κατά 144 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνού και άλλων προϊόντων προφανώς λόγω της έξαρσης του λαθρεμπορίου αλλά και την μαζικής στροφής των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα στριφτά κα Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι παρά την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, τα έσοδα από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων είναι πάνω σε σχέση με πέρυσι αλλά κάτω από τον στόχο κατά 5 εκατ. ευρώ

-σημαντική υπέρβαση εσόδων καταγράφεται μόνο στους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους. Συγκεκριμένα στους άμεσους φόρους ΠΟΕ καταγράφεται υπέρβαση 235 εκατ. ευρώ ενώ στους έμμεσους φόρους ΠΟΕ καταγράφεται υπέρβαση 170 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι μπορεί να αφήνουν απλήρωτους τρέχοντες φόρους, ωστόσο πλήρωσαν το πρώτο τρίμηνο 405 εκατομμύρια ευρώ από φόρους προηγούμενων ετών. Αυτό γίνεται μέσω των ρυθμίσεων οφειλών, όπως για παράδειγμα τις 100 δόσεις που αποδείχθηκαν τελικά σωτήριες για τα φορολογικά έσοδα και χιλιάδες φορολογούμενους, και μέσω των μαζικών κατασχέσεων για οφειλές προς την εφορία που επιβάλει η φορολογική διοίκηση.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.