fbpx
Skip to main content

Το φορολογικό παζλ της συμφωνίας

Πολύ βαριά για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αν και οι επιβαρύνσεις είναι δεδομένες και θα ξεκινήσουν μάλιστα από το 2018, οι όποιες ελαφρύνσεις θα έρθουν από το 2019 αν και εφόσον υπάρξει σημαντική υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να κινείται πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Το φορολογικό κομμάτι του παζλ της συμφωνίας περιλαμβάνει:

- Κατάργηση από το 2018 της έκπτωσης φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.

- Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% που δίνεται στα φυσικά πρόσωπα για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η έκπτωση είναι ήδη ψαλιδισμένη καθώς δίνεται μόνο εφόσον η συνολική δαπάνη ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 έως 1.450 ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών (1.250 για μισθωτούς χωρίς παιδιά, 1.300 για ένα παιδί, 1.350 για δυο παιδιά και 1.450 για τρία ή περισσότερα παιδιά).

Η μείωση της έκπτωσης φόρου οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά περίπου 3.000 ευρώ και προκαλεί επιβάρυνση έως και 650 ευρώ για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 5.681 ευρώ και πάνω, δηλαδή όσου παίρνουν μισθό ή σύνταξη από περίπου 473 ευρώ και πάνω. Η μείωση της έκπτωσης φόρου θα γίνει από το 2020 ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι θα έρθει από το 2019 αν αποδειχθεί ότι δεν πιάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Τα αντίμετρα

Η συμφωνία περιλαμβάνει και φορολογικά αντίμετρα τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν. Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον προκύψει υπέρβαση πλεονάσματος.

Ειδικότερα, στα αντίμετρα περιλαμβάνονται:

- Mείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή  από 29% που είναι σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ).

- Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας των φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.

-Μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης.

- Oριακή μείωση του εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.