fbpx
Skip to main content

Αγρότες : Παγίδες στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων

Ανοιξε το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2016 και ο κόσμος ξεκίνησε δειλά δειλά να επισκέπτεται τα λογιστικά γραφεία.

Αρκετό καιρό πριν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, διαβάζαμε ότι φέτος θα υπάρξει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση από τις προηγούμενες χρονιές.

Εγραφα τότε ότι, όπως πάντα, κρατώ μικρό καλάθι, πολύ απλά γιατί τα δεδομένα είναι κάθε φορά διαφορετικά και μοναδικά.

Ακόμη και για τον ίδιο άνθρωπο, με τα ίδια τεκμήρια, τα ίδια σπίτια και αυτοκίνητα, το αποτέλεσμα διαφέρει από χρονιά σε χρονιά.

Σήμερα, ακόμη δεν μπορώ να πω κάτι διαφορετικό. Μπορώ να παραθέσω όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πώς είναι τα πράγματα (πραγματικό γεγονός):
 

Παράδειγμα


Συνταξιούχος του ΟΓΑ ο οποίος ταυτόχρονα καλλιέργησε το 2016 52 στρέμματα σιτάρι και βαμβάκι.

Ηρθε στο γραφείο μου να ρωτήσει τι θα κάνει με τα δικαιώματα, αν θα χάσει μέρος της σύνταξής του, αν θα μεταβιβάσει κλπ., όλοι οι προβληματισμοί που ακούμε καθημερινά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, έκανα κι έναν υπολογισμό του αποτελέσματος της δήλωσης του 2016, αφού μου είχε προσκομίσει τα παραστατικά για την υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης ΜΥΦ του 2016.

Το αποτέλεσμα:

• Η σύνταξή του ανέρχεται στο ποσό των 6.065,00€.

• Τα καθαρά κέρδη από την αγροτική του δραστηριότητα ανέρχονται στο ποσό των 4.333,90€.

Για τη σύνταξή του δεν προκύπτει φόρος, καθώς έχει το αφορολόγητο μέχρι το καθορισμένο ποσό.

Για το αγροτικό του εισόδημα όμως, προκύπτει κύριος φόρος 953,46€ + 953,46€ η προκαταβολή (100% επί του κύριου φόρου) = 1.906,92€.

Αφήνω στην άκρη τις λοιπές επιβαρύνσεις (π.χ. εισφορά αλληλεγγύης), γιατί είναι κάτι που κάθε φορά μεταβάλλεται και συγκριτικά με τα παραπάνω είναι μικρό το ποσό επιβάρυνσης.

Παρατηρούμε στο παράδειγμά μας ότι ο εν λόγω φορολογούμενος έχει σημαντική επιβάρυνση στον τελικό καταβλητέο φόρο, η οποία προκύπτει από τη μη ύπαρξη αφορολόγητου.

Οι συνταξιούχοι αγρότες θεωρούνται εν δυνάμει ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, γι’ αυτό όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα μεγαλύτερα από τη σύνταξή τους, θα δικαιούνται το αφορολόγητο (μέχρι βέβαια να συμπληρωθεί το όριο).

Αυτό όμως που δεν έχουν κατανοήσει οι περισσότεροι είναι ότι το αφορολόγητο δεν είναι διαφορετικό για κάθε μορφής εισόδημα.

Νομίζουν πολλοί ότι θα έχουν αφορολόγητο για τη σύνταξη, αφορολόγητο για τον μισθό κλπ. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.

Το χειρότερο δε, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα ποσά που θα προκύψουν στην εκκαθάριση.

Στο παράδειγμά μας, ο φορολογούμενος αυτός θα χρειαστεί περίπου πέντε μηνιάτικα της σύνταξής του, για να πληρώσει τον φόρο που προκύπτει.

Ή, για να ακριβολογώ, 2,5 (αφήνοντας εκτός την προκαταβολή).

Μεταβίβαση


Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι πού θα πάει η δουλειά με τις καλλιέργειες.

Μέρα με την ημέρα ανοίγει το σύστημα για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων και πολύς κόσμος είναι προσανατολισμένος εκεί.

Ετοιμάζονται πάρα πολλοί να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα προκειμένου να αποφύγουν τον ΕΦΚΑ. Αυτό βέβαια παραπέμπει σε μείωση της ρευστότητας του υπερταμείου.

Η απόφαση που βγήκε προ ημερών και παραπέμπει στο 2025 τα όποια προβλήματα στις συντάξεις, είναι μία ανάσα και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν δε σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι συνταξιούχοι που θα προκύψουν το διάστημα αυτό (και όχι μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ), ακόμη καλύτερο και πιο δίκαιο.

Μένει να δούμε τι θα γίνει φέτος στις εκκαθαρίσεις και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις όταν θα εκδίδουμε τα εκκαθαριστικά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγή: ethnos.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.