fbpx
Skip to main content

Ποιους καίνε τα εκκαθαριστικά φέτος

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φουρνιά εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν τσουχτερό εκκαθαριστικό.

Πρόκειται για περίπου 82.000 φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μέσο φόρο 617 ευρώ. Ωστόσο, ο μέσος φόρος σταδιακά θα αυξηθεί και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ όταν θα υποβληθούν και οι πιο "βαριές" φορολογικές δηλώσεις από φορολογούμενους με εισόδημα από ακίνητα και ελευθέρια επαγγέλματα.

Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό το επιπλέον δισεκατομμύριο θα είναι και ένα από τα βασικά συστατικά της συνταγής της κυβέρνησης για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος τουλάχιστον 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Ποιοι θα πληρώσουν αυτό το επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ φόρο εισοδήματος;

-οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Από τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω αυξήθηκε από 33% σε 45%

-οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%.

-οι έχοντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματός τους με συντελεστή 26% έως 33% και τη φορολόγησή τους με κλίμακα που ο ανώτατος συντελεστής φθάνει ακόμη και στο 45%. Να σημειωθεί ότι προκύπτουν ελαφρύνσεις από την κλίμακα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και περίπου 35.000 ευρώ

- όλοι οι φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ λόγω της καθιέρωσης νέας κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης που έχει συντελεστές οι οποίοι φθάνουν ακόμη και το 10% αντί για 8% που ήταν η συντελεστής της προηγούμενης κλίμακας

-οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς αντί για φορολόγηση με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα, το εισόδημα από τις δυο πηγές αθροίζεται και φορολογείται με ενιαία κλίμακα και συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%. Με αυτήν την αλλαγή ενώ το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνταν με συντελεστή έως 33%, πλέον φορολογείται με συντελεστή έως και 45%.

-οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς που δηλώνουν εισόδημα άνω των περίπου 21.000 ευρώ λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματός τους με συντελεστή 13% και τη φορολόγησής τους με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.