fbpx
Skip to main content

Παράταση με πρόστιμο για τη ρύθμιση αδήλωτων κεφαλαίων

Προς παράταση οδεύει η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

To υπουργείο Οικονομικών δέχεται βροχή αιτημάτων από φοροτεχνικούς για να δοθεί παράταση με το σκεπτικό ότι πολλοί πελάτες τους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους αλλά τα χρονικά περιθώρια για να υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι πολύ περιορισμένα καθώς η ρύθμιση εκπνέει στις 31 Μαΐου.

Όπως υποστηρίζουν από το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης δεν θα ωφεληθούν μόνο οι φορολογούμενοι που θα προλάβουν να ενταχθούν αλλά και το δημόσιο που θα εισπράξει περισσότερα χρήματα.

Το σχέδιο πρότασης που επεξεργάζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την παράταση της ρύθμισης τουλάχιστον για έναν μήνα με αύξηση του συντελεστή προσαύξησης του φόρου. Αυτό θα είναι και το επιχείρημα προς τους θεσμούς.

Με την υφιστάμενη μορφή της ρύθμισης ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει εθελοντικά εισόδημα που απέκρυψε στο παρελθόν καταβάλει φόρο που υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που δηλώνεται ότι αποκτήθηκε το εισόδημα προσαυξημένο με συντελεστή τουλάχιστον 10%. Η πρόταση παράτασης θα προβλέπει προσαύξηση του συντελεστή τουλάχιστον στο 12% ή και υψηλότερα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η παράταση της ρύθμισης είναι επιβεβλημένη καθώς εισπρακτικά "πηγαίνει πολύ καλά". Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν το συνολικό ποσό πρόσθετων φόρων που έχει ήδη βεβαιωθεί με τη ρύθμιση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα η εισπραξιμότητα της ρύθμισης είναι εξαιρετικά υψηλή καθώς οι φορολογούμενοι εντάσσονται σε αυτήν οικειοθελώς.

Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων με τη μορφή που θεσμοθετήθηκε έγινε ρύθμιση συνολικής περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Και αυτό διότι προβλέπει την υποβολή δηλώσεων για κάθε είδος φορολογίας με την καταβολή μόνο του προβλεπόμενου φόρου και της προσαύξησης.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.