fbpx
Skip to main content

Οι ασφαλιστικές εισφορές που εντάσσονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

ΝΕΟ

Το θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία ρύθμιση οφειλών αποκτά σάρκα και οστά μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης που πλαισιώνει τον νόμο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών (ν. 4469/2017.). Για οφειλές μέχρι 3.000  €, οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 36. Ενώ για μεγαλύτερες οφειλές μπορούν να φτάσουν τις 120.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την μεθοδολογία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του αριθμού και του ύψους των δόσεων καθώς επίσης και τα κριτήρια για την διαμόρφωση θετικής ή όχι ψήφου του ΚΕΑΟ το οποίο θα εκπροσωπεί τους φορείς Κοινωνικής ασφάλισης στην διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Μεταξύ άλλων η απόφαση προβλέπει ότι στην εξωδικαστική ρύθμιση εντάσσονται οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που γεννήθηκαν μέχρι 31/12/2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις ή τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 36, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές μπορούν να φτάσουν τις 120. Και στις δύο περιπτώσεις η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.

Κοινωνική ασφάλιση

Ρύθμιση που θα αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση, προανήγγειλε ο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία που θα αφορά αποκλειστικά την κοινωνική ασφάλιση και θα είναι σχετικά απλή.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 36 δόσεις και για ποσά πάνω από τις 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, μέχρι 120 δόσεις. «Ακόμη και πάνω από τις 20.000 ευρώ θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης οφειλών -ανεξαρτήτως ύψους- με ειδικές προβλέψεις για τις διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι αυτή τη φορά αλλάζει εκ βάθρων ο τρόπος που καθορίζεται ο αριθμός των δόσεων, καθώς πλέον δεν θα είναι ζήτημα επιλογής του ασφαλισμένου, αλλά αυτές θα καθορίζονται από το προφίλ του οφειλέτη και με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μια βιώσιμη λύση με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες.

Ουσιαστικά θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλιστεί, μέσα από μια σειρά προβλέψεων μέσα στο σύστημα της ρύθμισης, ότι θα καταστεί ασφαλής η βιωσιμότητα της οφειλής σε βάθος χρόνου.

Πηγή: efsyn.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.